“Blod på hænderne”:Hård kurs mod krigsmodstanden -Aktivister varetægtsfængslet i 27 dage

Der lægges op til en hård kurs mod fredsbevægelsen: Den 23-årige aktivist Lars Grenaa fra Globale Rødder, der symbolsk oversprøjtede den internationale lov-overtræder Anders Fogh med rød maling, er i Dommervagten blevet varetægtsfængslet i 27 dage. Det samme blev den anden aktivist Rune Eltard, som malede Per Stig Møller. Nu gøres også fængselsbure klar til krigsmodstandere.

Lars Grenaa under aktionen mod krigsskibet Olfert Fischer den 14.03.
Nu skal det deltage i oliekrigen. Dengang sagde militær og politikere det modsatte.

Det er en meget hård kurs, domstolen har lagt, i strid med tidligere praksis. Da der sidst blev kastet æg på Fogh endte det med en dom på 14 dages fængsel. Når dommeren varetægtsfængslede Lars Grenaa i så lang tid, skete det i henhold til straffelovens par. 119, stk. 1 om overfald på embedsmænd. Dommeren lagde ‘skærpende omstændigheder’ til grund. Der kan ikke varetægtsfængsles, medmindre en mulig dom vil være på over to måneders ubetinget fængsel.

Politiet ville også sigte aktivisterne efter den ny terrorismeparagraf (134a), men dette afviste dommeren.
Den anden aktivist Rune Eltard, som oversprøjtede udenrigsminister Per Stig Møller (der har forladt FN-sporet til fordel for international lovløshed) blev efterfølgende varetægtsfængslet i samme tidsrum og med samme begrundelse.

Begge aktivister forklarede, at de var alene om aktionen, mens anklageren søgte at gøre det til en kollektiv sammensværgelse fra Globale Rødder.

Forsvareren ankede varetægtsfænglsingerne, mens anklageren ankede afvisningen af terrorismeparagraffen: Han betegnede maleraktionen som et ‘anslag mod demokratiet’, hvorfor det skulle falde ind under denne paragraf.

Samtidig har Københavns politi meddelt, at nu gør man trådnetburene, der blev fremstillet i forbindelse med det danske EU-formandskab sidste år til brug ved topmødet i december, klar til at blive brugt mod krigsmodstandere.
Til gratisavisen Urban siger chefpolitiinspektør Kaj Vittrup:
-‘Vi risikerer uroligheder, der vil betyde så mange anholdelser, at vi bliver nødt til at tage burene i brug’

Fængslingen af aktivisterne vil blive mødt med stærke protester ikke bare fra Globale Rødder.
Den ulovlighed, de har gjort sig skyldig i, er intet imod den krigsforbrydelse Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller er i gang med at begå. Det er politiske fængslinger – et signal om, at der vil blive slået hårdt ned på den store og aktive krigsmodstand.

Hvem der begår et anslag mod demokratiet i denne sammenhæng – Fogh og Møller eller Grenaa og Eltard kan diskuteres: 2 ud af 3 danskere er klare modstandere af Bushs ulovlige krig og af dansk krigsdeltagelse.

Se også udtalelsen fra Ingen krig mod Irak:
En krig i strid med folkeretten – Dansk krigsdeltagelse er dansk krigsforbrydelse

Netavisen 18. marts 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne