International Fredsvagt dræbt i Gaza

Pressemeddelelse
Palæstina Fredsvagter 16.03.03

Den første internationale fredsvagt, amerikaneren Rachel Corey, 23, fra Olympia Washington blev i eftermiddags dræbt af en israelsk militærbulldozer under en aktion hvor udenlandske aktivister forsøgte at forhindre nedrivning af et palæstinensisk beboelseshus i Rafah, Gaza. En anden aktivist blev såret.

Rachel Corey blev dræbt da hun løb ud foran militærets bulldozer idet den nærmede sig huset som tilhørte den lokale læge, doktor Samir Masri.
“Bulldozeren dækkede hende med sand og murbrokker mens hun stod foran den. Hun døde af kraniebrud og knust brystkasse”, udtaler doktor Ali Musa fra det nærliggende al-Najar hospital.

Rafah er beliggende i det sydlige Gaza, ved grænsen til Egypten. Byen har igennem længere tid været udsat for angreb fra det israelske militær. I øjeblikket nedriver og sprænger militæret syv-otte palæstinensiske hjem om dagen.
Rachel Corey stod alene foran huset, mens den resterende del af gruppen af fredsvagter befandt sig indenfor. Både hun og de andre udlændinge vinkede og gjorde tegn til soldaten i bulldozeren om at stoppe, men han fortsatte uberørt fremad.
“Hun begravedes i ruinerne af huset hvorefter bulldozeren bakkede tilbage over hende”, fortæller en anden amerikansk fredsvagt, Greg Schnabel, 28, som deltog i aktionen.

På nuværende tidspunkt opholder der sig tre danske fredsvagter i de besatte områder
“Jeg er fuldstændigt chokeret. Det er så benene ryster under mig”, fortæller den 30 årige danske fredsvagt Lasse Schmidt fra Jenin.
“Jeg har hele tiden i konfrontationer med de israelske soldater haft fornemmelsen af, at nok ville de true, men de ville ikke gøre mig noget, fordi jeg ikke er palæstinenser. Men dén sikkerhed er væk nu. Jeg er ked af det. Men det er jeg hele tiden her. Forleden blev fem palæstinensere henrettet her i Jenin. Drabet på Rachel får mig ikke til at tage hjem. Jeg skal nu have mobiliseret et andet slags mod.”

Siden april 2002 er 50 danskere rejst til Palæstina for med ikke-voldelige midler at forhindre overgrebene på den civile palæstinensiske befolkning. Stadig flere henvender sig for at tage afsted.
“Det gør de på eget ansvar efter en grundig briefing om situationen og arbejdet som fredsvagt. Vi forbereder dem på at de i værste fald kan risikere at miste livet. Vi vidste at drabet på en fredsvagt en dag ville ske, men vi er alligevel dybt chokerede over det. Desværre er behovet for fredsvagter ikke blevet mindre gennem det sidste år, tværtimod”, udtaler Gitte Rasmussen fra Palæstina Fredsvagter.

Lasse Schmidt kan træffes på telefon 00972 59 38 68 96.

Palæstina Fredsvagter
V. Bent Erik Krøyer tlf. 20 81 88 32


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne