A.P. Møllers olielicenser hemmeligholdes

A.P. Møller-koncernens olieselskab Mærsk Olie og Gas nægter fortsat at ville offentliggøre, hvor meget de betaler for olielicenser til myndigheder og regeringer i en række lande, der er berygtede for krænkelser af menneskerettigheder og korruption. Oveni tjener Mærsk Olie og Gas hundreder af millioner af kroner på højere oliepriser – og Mæsk Sealand på transport af amerikansk militært isenkram – som følge af krigsforberedelserne mod Irak, fastslår Børsen.

A.P. Møller-koncernen tjener for tiden styrtende med penge, både i form af statslig bistandshjælp til A.P. Møller-skibsværftet, Lindøværftet (575 millioner kroner), af statslig bistandshjælp til den dansk våbenindustri, hvor A.P. Møller-datterselskaber også er involveret samt på direkte arbejde for den krigsliderlige Bush-administration: container-sejladsen med A.P. Møller redderiet Mærsk Sealands skibe for den amerikanske krigsmaskine i forbindelse med oprustningen til krigen imod Irak – og på de forhøjede oliepriser som følge af krigsforberedelserne.

At A.P. Møller-koncernen står på god fod med den amerikanske administration og direkte støtter USA’s terrorkrig. Jo, det har sine klare årsager. Det giver milliarder af dollars i ekstraprofitter til Danmarks største multinationale koncern. Krig er en fed forretning, og at krigen mod Irak ikke er startet endnu. Det betyder mindre. Pengene strømmer alligevel ind. Jo længere Irak-krisen står på stand-by, jo bedre – i hvert fald for A. P. Møller.

Det vurderer Danske Equities, som i et af erhvervslivets talerør, dagbladet Børsen har opstillet en lang række scenarier for Danmarks største multinationale koncern i forbindelse med krisen i Irak. Som situationen er med oliekrigen mod Irak hængende som en konstant trussel, som inden længe ser ud til at blive til virkelighed, er oliepriserne skruet i vejret. Stiger en tønde olie blot 1 dollar i gennemsnit, tjener A.P. Møller/Mærsk Olie og Gas 400 mio. kr. ekstra om året.

Desuden fortsætter de amerikanske krigsforberedelser, hvor A.P. Møller/rederiet Mærsk Sealand som sagt deltager aktivt på USA’s side med sejlads af militært isenkram. A.P. Møller ser ud til virkeligt at score kassen, fastslår Danske Equities.

Samtidig er Mærsk Olie og Gas total tavs om, hvad man betaler i pris for at have olielicenser i en række lande, f.eks. Algeriet, Qatar og Kasakhstan. Lande, som er stærkt berygtede for at krænke menneskerettighederne og/eller korruption. Modsat andre store olieselskaber, der har været mere åbne, såsom bl.a. B.P, som har oplyst om milliardbetalinger for olielicenser i Angola. Også de 11 olieselskaber bag anlæggelsen af en olieledning fra det Kaspiske Hav til Middelhavet har spyttet ud med, hvad de har betalt regeringerne i de tre lande, olieledningen går igennem.

En sådan åbenhed skal man åbenbart ikke forvente fra A.P. Møller-koncernens side. Det kommer ikke offentligheden ved på hvilke økonomiske betingelser, koncernens olielicenser indgås, mener man. A.P. Møllers lukkethed klandres af en række NGO’er.Mon der skulle være tale om så lyssky aftaler, at de ikke rigtigt tåler dagens lys? Vi spørger bare.

Netavisen 18. februar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne