Én ting er sikker: Bush vil krig – NU

Leder
Kommunistisk Politik 3, 2003

George W. Bush’s ‘Tale til nationen’ er blevet modtaget, som om den ikke var en krigserklæring. Det var den. Én ting er sikker: Bush vil krig NU. Derfor protesteredes der overalt i USA som reaktion på talen. Den store amerikanske antikrigsbevægelse International ANSWER kommenterede den umiddelbart således:
“Det står klart fra George Bush’s ‘krigstale’ (den såkaldte State of the Union-tale), at den 5. februar er blevet valgt som ‘startdato’ for en krigserklæring mod Irak”.
Den 5. februar indkalder USA til et ekstraordinært møde i Sikkerhedsrådet, hvor Colin Powell vil fremlægge USA’s ‘begrundelse’ for krig, Ifølge Bush vil Powell dér ‘fremlægge informationer og efterretninger om Iraks illegale våbenprogrammer, dets forsøg på at skjule disse våben fra inspektioner, og dets forbindelser med terroristgrupper’.
I næste sætning erklærede Bush:
‘Vi vil rådføre os, men lad der ikke herske nogen tvivl: Hvis Saddam Hussein ikke afvæbner sig fuldstændig, vil vi for vores folks sikkerheds skyld og for verdensfredens skyld anføre en koalition for at afvæbne ham’.
Nedtællingen til krig er i gang. Bush har givet Sikkerhedsrådet et ultimatum: Enten går I med i denne krig – eller også kører vi alene. Krigen kommer ligegyldigt hvad, ifølge Bush.

Ifølge samme øverstkommanderende Bush ledes USA alene af de ædleste motiver, når det går i krig. En lang række fraser skulle hamre det ind – både på det amerikanske hjemmemarked og rundt om i verden.
USA kommer selvfølgelig som befrier:
‘Og i aften har jeg et budskab til det modige og undertrykte irakiske folk. Jeres fjende er ikke dem, der omringer jeres land. Jeres fjende hersker i jeres land. Og den dag han og hans regime fjernes fra magten vil være jeres befrielsesdag’.
Der et også et trøstens ord til de tusinder af civile irakere, der vil miste livet under USA’s bombninger og invasion, for USA går kun i krig, hvis andre tvinger dem til det (og det gør Saddam Hussein), og sparer på enhver måde de uskyldiges liv. Tilmed bringer USA store gaver med sig:
‘Hvis krigen påtvinges os’, sagde Bush, ‘vil vi slås for en retfærdig sag og med retfærdige midler – og spare de uskyldige på enhver måde, vi kan. Og hvis krigen påtvinges os, vil vi udkæmpe den med det amerikanske militærs fulde magt og styrke – og vi vil sejre. Og som vi og vores koaltionspartnere gør i Afghanistan, vil vi bringe det irakiske folk mad, medicin og forsyninger … og frihed’. (Her gjorde Bush en mange gange indstuderet kunstpause, og så dybt ind i kameralinsen).

Antallet af løgne i disse sætninger er for mange til at de kan opregnes: USA’s krig er ikke retfærdig. Det er en imperialistisk røverkrig for olie og strategisk herredømme (Bush nævnte ikke olie med et ord). Den føres ikke bare med uretfærdige midler, men med illegale våben – man overvejer tilmed at bruge atomvåben. Krigen bliver ikke påtvunget USA. Bush har for længst besluttet sig for den – og har lige så længe søgt påskud for at udløse den. USA kommer ikke som befrier, men som besættelsesmagt for at installere en irakisk Karzai, en vasal, der skal tjene amerikanske interesser.
Ikke siden Hitlers tid er aggressionskrig blevet besmykket med så gennemskuelige løgne.
Han kaldte tilmed de amerikanske soldater for ‘fredens bevarere’.
Ikke underligt at han som en anden enevoldskonge endte med at påberåbe sig næsten guddommelig autoritet:
‘Vi udøver magt uden erobring, og yder ofre for fremmedes frihed. Den frihed, vi priser, er Guds gave til menneskeheden. Vi påstår ikke vi kender alle forsynets veje, men vi kan have tillid til dem, når vi sætter al vores lid til den kærlige Gud bag alt liv og al historie.’
Vi får se om Sikkerhedsrådet tilføjer et amen. At Fogh-regeringen gør det, står klart for enhver. Men der er heller ingen grund til at sætte lid til et veto fra Tyskland, Frankrig, Rusland eller Kina. Det er alle imperialistiske og kapitalistiske stormagter uden principper, som til hver en tid vil sælge FNs charter for egen fordel.
Det eneste håb ligger i folkenes modstand mod krigen, i den mægtige antikrigsbevægelse, der har udviklet sig over hele kloden, allerede før krigen er der. Den vil nu blive sat på sin største prøve.

Se også
Kritiske reaktioner på Bush’s ‘State of the Union’-tale 2003
Institute of Public Accuracy (Eng)
Teksten til Bush’s tale med ekspertkommentarer og en række links – check dem ud!

Redaktionen 29. januar 2003

Netavisen 29. januar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne