Våbenindustrien har vind i sejlene

Er der nogen, der har det godt i kapitalistiske krisetider, så er det våbenindustrien. Det fremgår med al tydelighed af kvartalsregnskaberne fra de amerikanske mega-våbenproducenter, Lockheed Martin og Raytheon.

Den vanvittige amerikanske militære oprustning og terrorkrig, herunder forberedelserne til angrebet imod Irak, betyder gyldne tider for våbenproducenterne. Her mærkes intet til den økonomiske krise, tværtimod. Der tjenes styrtende med penge på nye våben og våbensystemer, stjernekrigsprojekt mv. To af de amerikanske giganter indenfor våbenindustrien, Lockheed Martin og Raytheon, melder om øget salg af missiler, sensorer, radarer og andet elektronisk grej til brug i krigsøjemed.

Den amerikanske krig for olieinteresser og verdensherredømme og styrkede militære oprustning har for Lockheeds vedkommende betydet en kærkommen stigning i omsætningen på 6,1 pct. i det sidste kvartal set i forhold til tilsvarende kvartal året før, fra 7,3 milliarder dollars til 7,8 milliarder dollars. Profitterne på det øgede våbensalg har ført til et kraftig fald i koncernens samlede underskud fra 1,5 milliarder dollars til 347 milliarder dollars.

Tilsvarende er der strømmet hundredvis af millioner dollars ekstra ind i profit på øget våbensalg hos Raytheon. Her er omsætning steget fra 4,39 til 4,62 milliarder dollars det seneste kvartal i forhold til tilsvarende kvartal året før, og profitten på våbensalget er mere end fordoblet fra fjerde kvartal 2001 til fjerde kvartal 2002. Fra 64 millioner dollars til 155 millioner dollars.

Raytheon forventer, at våbensalget vil stige yderligere. I år med mellem 6 og 7 pct. Der er fed profit at hente på krig, død og ødelæggelse. Spørg bare de multinationale amerikanske våbenproducenter – og hjemlige firmaer såsom A.P. Møller-koncernen, som ligeledes scorer kassen på USA’s terrorkrig for egne (læs den amerikanske monopolkapitals, ikke mindst olieindustriens) verdensomspændende politiske, økonomiske og militære interesser.

Se også:
Krigens tale Netavisen 21.09.2001
Krigens profitører: Den amerikanske våbenindustri Netavisen 8.01.2002
Dødens købmænd boomer KP1.2002
A.P. Møller, Terma og dansk krigsindustri Netavisen 12.08.2002
Øget bistandshjælp til danske våbenfabrikanter Netavisen 17.08.2002

Netavisen 28. januar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne