Politi og topmødevold: ‘Præventive’ anholdelser

Politiets rolle under topmødet bliver underkastet stadig kraftigere kritik, efterhånden som kendsgerningerne om deres brug af provokatører, uberettigede anholdelser og generelle chikane af topmødedemonstranter, der udøvede deres politiske ret til at protestere, kommer frem.

Her er to beretninger om uberettige anholdelser, indsendt af læsere til Kommunistisk Politik. Redaktionen kender deres identitet …
Billederne ved artiklerne fra anholdelser under topmøderne har ingen relation til de to beretninger, men viser den brutalitet, politiet gik til værks med.

Det er for øvrigt stensikkert, at politiet underdrev antallet af anholdelser, når det har oplyst at 94 arresteredes. Tallet var væsentligt større, og antallet af tvivlsomme kropsvisiteringer var meget højt.

At de mange anholdelser var uberettigede ses alene af den kendsgerning, at næsten alle anholdte er løsladt uden at der er rejst sigtelse.

Kommunistisk Politik
Redaktionen

Ingen ballade?

Topmødet er slut, der var stort set ingen ballade, politikerne fik de aftaler i hus, de ville, og alle er glade. Eller er det lige helt rigtigt?

Natten mellem torsdag og fredag blev 28 mennesker anholdt i Københavns gader, sigtet for hærværk, der ikke var begået. Undertegnede var en af de 28.

Der blev brugt unødig magt ved en del af anholdelserne
Klik på billederne og forstør

Efter en hyggelig aften, hvor nogle venner havde siddet og snakket og drukket lidt gløgg, var vi på vej hjem gennem byen, og på trods af det enorme opbud af politifolk valgte vi alligevel at gå ned gennem Strøget.

Da vi nærmede os Gammel Torv, blev vi stoppet, og bedt om at tømme lommer og tasker, de fik vores navne, og vi blev tjekket over radioen, og efter 20 minutter, blev overmagten enige om at arrestere to af os. Jeg havde jo også en lille tube lim og 26 klistermærker i lommen, klart bevis på, at jeg er en hærværksmand.

Først blev vi kørt i en transit ind til Halmtorvet, hvorefter vi blev sat i en anden vogn og kørt med fuld udrykning ud til Valbys kælder, der, hvor de berømte bure var sat op.

Efter endnu lidt ventetid, hvor der kom flere arrestanter ind, alle med hænderne stripset på ryggen, blev det min tur til at blive kropsvisiteret. Men først skulle jeg fotograferes, forfra og bagfra, med alt overtøjet på, og tilsyneladende var mine sko også fotogene, så der blev også taget et billede af dem.

Derefter var det af med tøjet ind til inderste lag, betjenten tjekkede om mine lommer i bukserne nu også var tømt helt, jeg fik udleveret et tyndt tæppe, et æble og en halv liter vand, og så var det ellers ind i detentionen og vente. De andre piger, jeg sad sammen med, var også sigtet for hærværk, dog var pigen fra Sverige blevet stoppet ved grænsen, hun var endnu ikke blevet sigtet for noget, og hun vidste ikke om hun ville blive sendt hjem. Jeg blev lukket ud klokken halv fem om morgenen, efter at tiltalen var frafaldet, dog beholdt de limen og mine klistermærker som bevismaterialer.

Lørdag eftermiddag bemærkede jeg flere civilbetjente med huer magen til min, men jeg kunne ikke se deres sko.

“Charlotte”
Århus
Navnet tilbageholdt af redaktionen.

Iskold overnatning

Natten mellem torsdag og fredag går en gruppe på ca. 30 italienere på Nørrebro. De er netop ankommet til København for at deltage i protesterne mod EU-topmødet. De bliver – som hundredvis af andre – stoppet af politiet med krav om at legitimere sig.

.

Billedet:
Denne mand er pressefotograf. Hans pressekort ligger på bilhjelmen, hvor han også befinder sig.
Han skreg af smerte i lang tid ved den brutale behandling

Da politiet har tjekket deres identitet anholdes 6 – pudsigt nok er alle 6 talsmænd og lederskikkelser i den italienske ulydighedsbevægelse. Sigtelsen? De nægtede ifølge politiet at vise legitimation!

Sådan en sigtelse var ikke nok til at deportere dem, og kunne åbenbart ikke engang klare en tur i et grundlovsforhør. Men i stedet for at løslade dem efter 24 timer overdrages sagen til udlændingestyrelsen – efter stramningerne i udlændingelovene kan de så tilbageholdes 72 timer uden sigtelse!
Eller som Karl Horn fra politiets presseafdeling formulerede det da gratisavisen Moskito, der udkom under topmødet, spurgte hvorfor de blev anholdt:
– Det var vel fordi de var italienere
Sådan lammes en af Europas ellers stærkeste “anti-globaliserings” bevægelser.

Lidt tidligere på aftenen blev undertegnede, sammen med 3 kammerater, stoppet af 2 betjente på strøget. 20 minutter senere blev 2 af os anholdt og sigtet for “forsøg på hærværk”. En halv times tid senere sidder vi i en kold parkeringskælder i Valby. Nummererede og i nydelig orden.

Om det skyldtes chikane eller inkompetente betjente vides ikke, men ca. 15 anholdte sad op mod en time i strips (politiets temmelig ukomfortable plastichåndjern), før de første blev ført til cellerne.
Som vistnok eneste dansker blev jeg i garagen, i et af de bure der under formandskabet har fungeret som detentionsceller.

Under andre omstændigheder havde det været et kosteligt syn: En dansker, en svensker, en franskmand og en italiener i et bur på små 10 kvm. Her gav burene faktisk en smule sikkerhed – der var hele tiden andre anholdte i nærheden. I de “almindelige” celler fik politiets chikane en anden karakter: Nogle blev vækket hvert 20 minut, en sad 18 timer uden mad…

Franskmanden og hans 3 venner slap ud efter 6-7 timer da politiet kom i tanke om at det er ulovligt at anholde folk uden at sigte dem for noget. Svenskeren og undertegnede fik en iskold overnatning på 12-13 timer. Italieneren? tjahhh… han var jo italiener.

“Jens”
København
Navnet tilbageholdt af redaktionen.

Kommunistisk Politik 25, 2002
Netavisen 18. december 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne