Strejke i protest mod tillidsmandsfyring

Arbejderne på automatfabrikken Wittenborg i Odense har nedlagt arbejdet i protest mod den seneste fyringsrunde på fabrikken. Man er harme over, at arbejdere med lang anciennitet er blandt de fyrede herunder ikke mindst med fyringen af en tillidsmand gennem ti år.

– Hvor meget er den såkaldt overenskomstmæssigt sikrede tillidsmandsbeskyttelse værd? spørger de 280 timelønnede arbejdere på virksomheden Wittenborg i Odense om. De nedlagde torsdag arbejdet i protest mod ledelsens uddeling af en stak nye fyresedler, hvor mange arbejdere med en meget lang anciennitet var i blandt, herunder ikke en af deres tillidsmænd gennem de sidste 10 år.

Tillidskvinden Vivian Larsen, der har arbejdet på Wittenborg i 26 år, er ikke selv i tvivl om, hvorfor hun er blandt de udvalgte, som i denne omgang fik fyresedlen. Hun har råbt for meget op. Eller som hun selv udtrykker det overfor den lokale avis Fyens Stifttidende: De, der kender mig, ved jeg giver udtryk for mine holdninger. Berit Nielsen, fællestillidsmand for de timelønnede på Wittenborg, slår fastslår, er der klart tale om en provokation fra ledelsen side.

– Det kan ikke være meningen, at tillidsmandbeskyttelsen kun skal gælde i perioder, hvor det går godt for et firma, mens virksomhederne udnytter krisetider til at skille sig af med besværlige tillidsmænd, fastslår hun. Ifølge virksomhedens personalechef drejer fyringen sig udelukkende om at stille det set med virksomhedens øjne stærkeste hold ovenpå den nye nyeste fyringsrunde. Altså ud med folk, der råber for meget op eller er blevet “for gamle”, når chencen byder sig.

Også tillidskvindens fagforening, HK Industri Odense, betegner fyringen som et klart angreb på den såkaldte tillidsmandsbeskyttelse. Der er på ingen måde tale om, at fyringen har været varslet overfor HK Industri Odense. Beslutningen er blevet truffet hen over hovedet på fagforeningen – uden nogen former for forhandling. En dybt problematisk handling.

Siden juli, hvor hver fjerde af virksomhedens ansatte blev fyret, har i alt 129 Wittenborg-arbejdere modtaget en fyreseddel. Wittenborg blev for to år siden opkøbt af det britiske investeringsselskab Compass Partners, der i dag er den største producent i Europa af automater.

Netavisen 29. november 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne