Øjenvidner til israelsk hævnterror

Pressemeddelelse fra Tulkarem
14. november 2002
Af Bjarne Strandhave Pedersen & Bolette Crossland, fredsvagter

2 danske fredsvagter (Bjarne Strandhave Pedersen og Bolette Crossland) opholdt sig i dag d. 14 nov. fra kl 6.30 i morges paa taget af et hus i Swaiki, hvorfra vi kunne se det hus ca 200 m derfra, hvor arrestationen af Mohammed Neifeh fandt sted.

Huset som var omringet af millitær på gaden og snigskytter på tagene, var under intens beskydning af israelske sikkerhedsstyrker. De ville arrestere Mohammet Neifeh, som de mente var bagmand til den aktion mod kibutzen Metza, som fandt sted for nogle dage siden.

4 fredsvagter gik ned til soldaterne, for at forsøge at give dem et tilbud: Heidi, som snakker arabisk, og Richard, som har erfaringer med noget lignende fra Nordirland, ville gå ind i huset og tale med manden og forsikre sig om at han var ubevæbnet og følge ham ned mod garanti for at han ikke ville blive skudt.

Efter de lokales udsagn havde manden allerede 5.3o sagt til soldaterne at han var ubevæbnet og ville overgive sig.
Forslaget blev afvist. Vi så en del lokale sidde paa jorden ved siden af huset, 2 af dem var bagbundet og havde bind for øjnene.

Vi så at de kørte en armeret buldoozer frem, og vi frygtede at de ville vaelte huset ned over manden, det har de gjort foer andre steder.
Der var konstante skyderier mod huset, og pludselig lød et stort brag, og en støvsky rejse sig.
Ca kl 11.30, holdt skyderierne op, og ca kl 12 trak millitæret bort.

Det viste sig, at den israelskre hær havde sprængt nogle huse, hvor 3-4 famillier havde boet, i luften og kørt buldoozeren hen over resterne.

Ifølge naboer startede aktionen ca. kl 2.30 om natten. Kl 5.30 blev alle beordret til at forlade huset, mænd og kvinder blev adskilt, og adskillige arresteret. Mohammed Neifeh var sandsynligvis blevet arresteret
på et eller andet tidspunkt under aktionen.

Vi håber, at fredsvagterne fra “International Solidarity Movement” har været medvirkende til med vores tilstedeværelse, at Mohammed Neifeh og andre ikke blev dræbt under aktionen, men den israelske
praksis med at ødelaegge tilfældige huse kunne vi ikke stoppe.

Bjarne Strandhave Pedersen & Bolette Crossland

Den 24-årige danske fredsvagt Ole Poulsen fra Odense blev samme dag, som denne rapport er sendt, sammen med ni andre internationale fredsvagter anholdt af det israelske militær. Han var med til at beskytte en palæstinensisk demonstration i landsbyen Jayyous ved Tulkarm på Vestbredden, der søgte at blokere de bulldozere, som israelsk militær benytter til at destruere olivenlunde og anden landbrugsjord med.

Denne terror mod palæstinenserne skal skaffe plads til en 120 km lang mur, som den israelske regering vil opføre for at adskille palæstinensere og israelere. Muren vil fuldstændigt umuliggøre livet for indbyggerne i Jayyous. Aktivisterne lænkede sig til træer …

De arresterede har fået at vide, at de tilbageholdes i mindst to dage.

Se billedserie fra aktionen på palæstinensisk Indymedia.
Se canadisk presse om arrestationerne

Netavisen 16. november 2002

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne