Schröder og Fogh

Leder
Kommunistisk Politik 19, 2002

Den tyske forbundskansler blev genvalgt. Den forudsete nye sejr for den såkaldte højrebølge i Europa udeblev. Først i Sverige, derpå i Tyskland. Mange europæiske lande har fået åbent reaktionære regeringer, fordi de socialdemokratiske skuffede deres vælgeres forventninger og ikke har indfriet løfterne om arbejde og social fremgang – og fordi der (næsten) ingen steder eksisterer et stærkt alternativ til venstre for socialdemokratierne.
Valgene i Tyskland og Sverige kan måske til dels tages som udtryk for, at de reaktionære alternativer er blevet fravalgt, mere end som en opslutning bag de socialdemokratiske regeringschefers politik. For i begge lande vil regeringerne fortsætte deres løftebrud og skuffe forventningerne – fordi de selvfølgelig også er kapitalens regeringer.

Ved det tyske valg var det bemærkelsesværdigt, at det var Schröders klare modstand mod en amerikansk krig mod Irak og hans løfte om at holde Tyskland udenfor en sådan krig, der var afgørende for hans valgsejr. Der faldt skarpe udtalelser mod USA i valgkampen. Den nu forhenværende justitsminister erklærede fuldstændig rigtigt, at Bush med en ny krig ville aflede fra de interne problemer i USA – ligesom Hitler i sin tid gjorde det. USA er rasende og har lagt Tyskland – EU’s stærkeste magt – på is. Det skal også ses som et led i de intense krigsforberedelser.
Genvalget af Schröder var en klar markering af den tyske befolknings modstand mod en Irak-krig. Den er massiv i befolkningerne verden over. Nylige opinionsundersøgelser i både Danmark, Norge og Sverige viser et meget klart flertal mod det ny amerikanske krigseventyr.

Denne kendsgerning preller af på den danske statsminister, der beklageligvis også indtager formandssædet i EU i dette for krig og fred så vigtige halvår. På partiet Venstres landsmøde holdt Fogh en decideret krigsophidsende tale. Han gjorde det krystalklart, at hans regering vil handle som USA’s lakaj:
– Terroristerne repræsenterer den mørke middelalder og det autoritære livssyn. Deres angreb på den frie verdens symboler har kun styrket vor vilje til at forsvare vore frihedsidealer og vor livsform . . .
Fra første øjeblik udtrykte Danmark (Nyrup-regeringen, KP) sin solidaritet med USA. Og vi lod det ikke kun blive ved ord. I januar måned sendte vi nogle af vore bedste soldater til Afghanistan for at optrevle og bekæmpe terrornetværk, side om side med de amerikanske soldater. Vi har siden sendt fly og andet materiel til den amerikansk ledede aktion. Desuden har Danmark sendt soldater til at deltage i den internationale fredsbevarende styrke i Afghanistan . . .
Derfor siger jeg ligeud: Vi støtter amerikanerne i kampen mod terrorister og herskesyge diktatorer . . . Derfor betragter vi USA som en ven og allieret. Derfor ønsker vi tætte bånd mellem Danmark og USA. Derfor vil vi i ord og handling vise solidaritet med USA i kampen mod terrorismen, undertrykkelsen og det middelalderlige mørke. ..
Saddam har i praksis vist, at han råder over kemiske våben. Og hvad værre er: Han har også viljen til at bruge dem. Hvem tror på, at han ikke har både evnen og viljen i dag? Spredning af masseødelæggelsesvåben er nok vor tids største trussel mod frihed og fred. Atomvåben, biologiske våben og kemiske våben i hænderne på denne verdens tyranner og banditter kan true hele vor eksistens. Derfor skal vi gribe ind i tide…
Vi skal give freden en chance. Men jeg vil sige det helt klart. Nu er grænsen nået. Vi vil ikke længere finde os i at blive trukket rundt ved næsen af en diktator, som undertrykker sit eget folk og truer freden.

Klarere lakajtale finder man ikke. Ekkoet fra Det Hvide Hus runger over landet via statsministeren og Venstre. Fogh gør – i ord og handling – alt hvad han kan for at understøtte en forbryderisk amerikansk krig.
Det er godt at vide: Kamp for fred i verden er også kamp mod Fogh og hans regering.
Grænsen er nået!

Redaktionen 24. september 2002

Kommunistisk Politik 19, 2002
Netavisen 26. septemeber 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne