A.P. Møller skovler penge ind som aldrig før

På trods af at krisen fortsat kradser og aktiekurserne fortsætter deres styrtdyk, så er det langtfra alle, som rammes lige hårdt. Den største danske monopolkoncern, A.P. Møller- koncernen, kan til glæde for aktionærerne og børsspekulanterne melde om fortsat gyldne tider med nyt rekordoverskud.

På trods af, at den økonomiske krise også har ramt det internationale fragtmarked, hvor A.P. Møller er en af mastodonterne, så har man mere end tjent ind på gyngerne, hvad der er mistet på karusellen. Det er kæmpeprofitterne på udvindingen af den danske olie- og naturgas, som de seneste år har slået alle rekorder og resulterer i et nyt rekordoverskud. Koncernens samlede overskud er på ni milliarder kroner efter skat – alene i årets første 6 måneder. Møller er Danmarks suverænt største koncern – nr. 2 er TDC på en fjerdedel. Og Koncern nr. 2 i Norden.

A.P. Møller-koncernen har grund til at juble, men det har deres ansatte derimod ikke. På koncernens
Skibsværft, Lindø Værftet, er eller vil en godt femtedel af arbejdsstyrken blive sparket på gaden i de kommende måneder. De gyldne tider kommer ikke Lindø-arbejderne til gode, men det bekymrer nu ikke børsspekulanterne. A.P. Møller betragtes ovenpå det nyligt offentliggjorte regnskab for at være et bundsolidt selskab. Profitfesten og den efterfølgende jubel på Børsen med stigende aktiekurser til følge betales af firmaets ansatte og af den danske stat/befolkning. A. P. Møller havde også det afgørende ord, da Stålvalseværket i Frederikssund blev likvideret – og en by raseret: 2002 bliver et rigtig godt år for Møller.

På blot en dag blev A.P. Møller-selskaberne 8 milliarder kroner mere værd og den kraftige stigning i kurserne på A.P. Møller-aktierne mere end opvejede faldet på det øvrige danske aktiemarked – så i modsætning til det øvrige Europa steg aktiekurserne samlet set. A. P. Møller lyste op i Børsmørket! For en tid forsvandt mismodet over den fortsatte økonomiske krise som dug for solen, selvom andre selskaber led store tab som følge af faldende aktikurser.

Det eneste minus for koncernen er, at en vigtig del af rederivirksomheden, containerdelen, har givet underskud. Et underskud, der mere eller mindre vil blive kompenseret af de nys indgåede kontrakter med den amerikanske hær om at stille et stort antal skibe til rådighed for transport af krigsmateriel i forbindelse med USA’s forventede krig mod Irak: altså via direkte deltagelse i krigen på amerikansk side – naturligvis med fed profit til følge.
Udsigterne for A.P. Møller-koncernen er altså fortsat gode trods den økonomisk krise.

Se også:
Møller i amerikansk krigstjeneste Netavisen 13.08.02
A. P. Møller, Terma og dansk krigsindustri Netavisen 12.08.02
Millionærer på EU-støtte Netavisen 06.08.02
A. P. Møller tørrer sig af på skatteyderne Netavisen 28.07.02

Netavisen 30. august 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne