Kæmpeprotest mod skolenedskæringer i Odense

Den 18. juni vil Flakhaven/rådhuspladsen i Odense blive indtaget af de odenseanske skoleelever og deres forældre, som i tusindvis vil protestere imod de alvorlige nedskæringer på skoleområdet, som byrådet i Odense er fuld gang med at forberede.

Den 18. juni er valgt som protestdag, fordi byrådet selvsamme dag holder offentlig høring omkring kommunens økonomi. Mens politikerne bag rådhuset tykke mure vil redegøre for “nødvendigheden af nedskæringerne”, der vil ramme samtlige områder hårdt, vil skoleeleverne og forældrene udenfor murene kræve, at de planlagte nedskæringer på godt 5 pct. af budgettet tages af bordet.

Onsdag aften afholdt forældre fra Hjallelseskolen “forpremiere” på demonstrationen på Flakhaven i forbindelse med aftenens byrådsmøde. Og som Ole Fuglsang, der er suppleant i skolebestyrelsen på for Hjallelseskolen, proklamerede: Det er kun begyndelsen. En kæmpedemonstration er ved at blive sat i værk. Forældrene havde medbragt et banner, hvorpå der stod: “Her åbner Flakhaven-skolen d. 18. juni.”

Ifølge Ole Fuglsang er der tale om, at der denne gang spares så voldsomt, at det ikke “kun” skæres ind til benet, men i selve benet. Alene Hjalleseskolen skal spare cirka én million kroner, som det ser ud nu. Det finder den nyvalgte skolebestyrelse er en umulig opgave.

Udover Hjallelsesskolens fordemonstration demonstrerede indvandrerbørn og forældre for at bevare modersmålsundervisningen i Odense Kommune. Børnene havde skilte i hænderne med tekster som:
– Lad mig beholde mit modersmål.
– Jeg er et barn, jeg vil ikke være syndebuk.
– Jeg vil kommunikere med mine forældre.

Men det gjorde åbenbart ikke synderligt indryk på de odenseanske kommunalpolitikere. På aftenens byrådsmøde var der klart flertal for at afskaffe modersmålsundervisningen i hvert fald for alle andre end børn fra EU-lande, EØS-lande, Grønland og Færøerne. Modersmålsundervisningen blev fjernet her og nu for at barbere ned på budgettet for i år. De øvrige nedskæringer på skoleområdet besluttes først med vedtagelsen af Budget 2003.

Præcis hvordan skolerne rammes vides endnu ikke. En flig af planerne løftes måske d. 18. Juni, men det er besluttet indtil videre at holde drøftelserne striks indendøre, så offentligheden ikke i utide (før planerne er udarbejdet) får kendskab til dem, efter sigende for at sikre kommunalpolitikerne samt de kommunale embedsmænd arbejdsro.

Netavisen 31.maj 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne