Mord på arbejdsmiljøet

Udtalelse vedtaget på Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere (AAAs) generalforsamling den 21. maj 2002

Ikke uventet er VC-Regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti i gang med at myrde arbejdsmiljøet. Inden sommerferien er store dele af de forbedringer som SR-Regeringen og venstrefløjen vedtog fra 1997 og frem en saga blot. Det drejer sig især om de forbedringer, der styrkede sikkerhedsarbejdet lokalt – og hvor dårligt arbejdsmiljø ville begynde at koste arbejdsgiverne: Det drejer sig om valg af Sikkerhedsrepræsentant fra 5 til 10 ansatte, ingen administrative bøder for manglende Sikkerhedsorganisation, Bedriftssundhedstjeneste og Arbejdspladsvurdering, opbremsning af udbygningen af Bedriftssundhedstjeneste, kraftige nedskæringer af Arbejdstilsynet – og fjernelse af afgifter – og gebyrer, som især var rettet mod de dårlige arbejdsgivere.

Man behøver ikke at være Philip Marlowe for at gennemskue motivet: Den stærkes ret skal gælde. Arbejdsgiverne skal sætte niveauet og standarden. Der er ingen tvivl om, at denne vil blive i forhold til økonomiske interesser – Arbejdsmiljøforbedringer vil ske de steder, hvor det kan betale sig – og ikke nødvendigvis der, hvor nedslidningen og udstødningen er størst.

Med et markant forringet Arbejdstilsyn vil de svageste grupper i endnu højere grad blive overladt til sig selv og markedskræfterne.

Mordet på arbejdsmiljøet stiller krav til fagbevægelsen, arbejdsmiljøprofessionelle og græsrødder om en større og mere markant aktivitet for et bedre arbejdsmiljø:

• Der skal pustes nyt liv i kravet om indførelse af regionale Sikkerhedsrepræsentanter, betalt af arbejdsgiverne, men valgt og ansat i fagbevægelsen.

• Liv ære og velfærd (Normens §5.stk.2) som bruges til at standse farligt og usundt arbejde skal bruges mere offensivt

• Vi vil ringe til politiet ved ulykker og grov overtrædelse, hvis Arbejdstilsynet har sagt nej til at komme på en arbejdsplads,

• Samtidig skal der klages over Arbejdstilsynet til beskæftigelsesministeriet, når de har sagt nej til at komme, for at tydeliggøre manglen på tilsynsførende.

• Fagbevægelsen skal synliggøre virksomheder med dårligt arbejdsmiljø.

• Sikkerhedsrepræsentanterne skal have mere støtte og opbakning fra de faglige organisationer.

• Vi vil lave aktiviteter der beviser overfor offentligheden, at der stadig er store problemer med arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser.

• Vi vil forklare offentligheden sammenhængen mellem det dårlige arbejdsmiljø og udgifterne til sundhedsvæsen, erstatninger osv.,

Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere
Valby Langgade 55
2500Valby
www.aktionsgruppen.dk
Tlf.: 3616 6043
mail@aktionsgruppen.dk


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne