Joint Strike Fighter: Statsstøtten fordobles

Den tidligere og nuværende regerings gavmilde pengeregn i erhvervsstøtte til den danske våbenindustri i forbindelse med udviklingen af og ikke mindst medproduktionen af udstyr til det amerikanske jagerfly Joint Strike Fighter viser sig nu at blive langt højere end ventet.

Den danske befolkning skal, hvis det står til den nye højreregering, nu punge ud med i alt 892 mill. kr. i statsstøtte til dansk våbenproduktion på grund af stigende udgifter omkring udviklingen af det nye jagerfly. Ansøgningen om øget erhvervsstøtte til de danske våbenfabrikanter er blevet sendt til fra økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen til Folketingets finansudvalg, der skal give grønt lys til den kraftigt øgede støtte. Der er tale om mere end en fordobling af statsstøtten.

Baggrunden for at forære den danske våbenindustri over 500 millioner kroner ekstra i statsstøtte er ifølge ministeren, at dollaren er steget i værdi, hvilket har fordyrer projektet, samt at det vil vare længere tid at udvikle det nye krigsfly end forventet. Statsstøtten skal sikre, at de danske våbenproducenter får del i de profitable ordrer på fremstillingen af udstyr til flyene.

Hovedproducent af flyet er den amerikanske koncern Lockheed Martin, der inden længe vil udpege de underfirmaer, som skal være underleverandører. Våbenfabrikanter i USA, Storbritannien, Canada, Norge, Holland, Italien, Tyrkiet og lille Danmark står på spring. Den mere end fordoblede statsstøtte til de danske våbenfabrikanter er sikker på at gå smertefrit igennem Folketingets finansudvalg. Det var den tidligere regering, der i forbindelse med forsvarsforliget i 1999 besluttede at yde statsstøtten til den danske våbenindustri.

Udover udgifterne til udviklingen af de nye jagerfly kommer til sin tid udgifterne til indkøb af en del af det kostbare militære isenkram til det danske forvar, skønt det officielt hedder sig, at Danmark ikke har forpligtiget sig til at købe nogle af de færdige fly og kan trække sig ud af udviklingsprojektet med 90 dage.

Netavisen 8. .maj 2002