Odense: Sandt gyser-budget forberedes

Kommunalpolitikkerne i Odense lægger op til voldsomme nedskæringer i den kommunale service i forbindelse med Budget 2003, der skal vedtages til efteråret. Byrådet har påbegyndt forberedelserne til nye forringelser over hele linien på ialt 252 mill. kr. og forudser “ballade” (læs: kraftige protester i form af strejker og demonstrationer).
Med regeringens såkaldte skattestop samt den økonomiske spændetrøje, som kommunerne er blevet ilagt, er der lagt op til et hedt efterår, når de kommunale budgetter for år 2003 skal bankes på plads i byrådene. Der bliver tale om kraftige nedskæringer af den offentlige service. Den fynske hovedstad er ingen undtagelse. Målet er sat: Besparelser/nedskæringer for i alt 252 mill. kr., som vil resultere i massefyringer og kraftige serviceforringelser.
Hvor hårdt de enkelte områder rammes, er endnu uvist. Nedskæringskataloget skal først udarbejdes, men der vil ikke blive tale om den såkaldte grønthøstermetode, hvor alle områder pålægges at skære ned med samme procentsats, lover de ansvarlige byrødder. De konkrete nedskæringsforslag vil først foreligge i august måned. Socialdemokratiet og de borgerlige partier i Odense Byråd er helt og fuldt enige om, at “det er i år det store spare-hug skal tages”.
Nedskæringskniven skal fjerne 64 mill. kr. på budgettet for ældre- og handicapområdet (svarende til 4,4 pct.), kultur- og socialområdet skal barberes for 46 mill. kroner (3,2 pct.), mens børn- og unge-området mister hele 102 mill. kr. (4,4 pct.). Nedskæringer, som vil komme til at gøre mere end ondt,
hvorfor kommunalpolitikkerne forudser “ballade” (kraftig modstand både fra de kommunalt ansatte, der smides på gaden og befolkningen).
Udsigterne til en ren proteststorm til efteråret får imidlertid ikke byrødderne til at vakle på forhånd: “Vi har alle 29 byrådsmedlemmer et samlet ansvar for kommunens økonomi. Derfor er vi nødt til at finde de besparelser, alt andet er uansvarligt, påstår Odenses socialdemokratiske borgmester Anker Boye
Eller som den konservative rådmand Søren Møller siger omkring udsigterne til stærk folkelig vrede: “Det har vi prøvet før. Nu er det vigtigt, at ingen ryster på hånden.” Jørn Lund fra Venstre mener, at det er vigtigt at stå fast. Protester eller ej. Kommunens økonomi er, efter hans mening, så elendig, at der skal gribes ind nu. SF nøjes med at tale om “barske tider” – og ellers gå med i forberedelserne til det kommende nedskæringsbudget.
Mens borgmesteren taler om at være ansvarlige vil mange almindelige odenseanere uden tvivl finde de kommende nedskæringsforslag på det sociale område, på kulturen, på børn- og unge-området og på ældreservicen for uansvarlige og totalt uspiselige. Og der er al mulig grund til at forberede sig på et hedt efterår, både i Odense og i landets øvrige kommuner, hvor tilsvarende nedskæringsbudgetter er i vente.
Helt som sædvanligt året efter et kommunalvalg. Overalt er nye gyserbudgetter på vej, der også helt som sædvanligt ligger pænt i forlængelse af regeringens, denne gang den nye højreregerings, ønsker og krav for den kommunale udvikling.

Netavisen fredag d. 26. april 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne