Handicap-strejke mod at blive udnyttet som gratis arbejdskraft på vej

I forvejen får de handicappede en uhyre ringe løn udbetalt af kommunerne for at arbejde, men nu er det blevet for meget. Et konkret forslag fra Frederiksborg Amt om, at de fremover skal arbejde totalt gratis har fået utilfredsheden til at koge over blandt de handicappede i amtet. De har varslet strejke i protest mod amtets planer.

Misbruget af folk på overførselsindkomst som billig arbejdskraft uden faglige rettigheder kender ingen grænser. Det har i årevis været kotume i amterne at lade handicappede arbejde for en ussel betaling med opgaver af typen fremstilling af rawplugs og knagerækker, til en løn, som har været rent symbolsk og udsat for stadige forringelser.
I Frederiksborg Amt modtager en række handicappede en fyrstelig månedsløn på hele 541 kr. for ja netop at fremstille rawplugs og knagerækker. Men nu vil amtet imidlertid skære yderligere ned på det sociale budget – bl.a. gennem en total udryddelse af lønnen til de handicappede. Står det til amtspolitikerne skal de fra 1. juni arbejde gratis. De øvrige handicappede på nedsat løn.

De nye satser: Handicappede, som indtil nu har modtaget den højeste lønsats på 1124 kroner om måneden, bliver sat ned til 993 kroner. Handicappede, der har fået næsthøjeste sats på 832 kroner om måneden spises af med 702 kroner – mens de handicappede, der er på den laveste lønsats og hidtil er blevet betalt 541 kroner, fremover skal arbejde totalt gratis.

Det siger de handicappede af gode grunde nej til, hvorfor de har varslet strejke i en uge fra mandag.
De handicappedes modstand mod amtets planer har haft en virkning. Amtet er tilsyneladende ved at få kolde fødder. I hvert tilfælde har formanden for amtets socialudvalg, Hans Andersen (V), nu erkendt, at en 100 pct. lønnedgang er så drastisk, at beslutningen – måske – på ny skal diskuteres i socialudvalget.

At der – uanset om “lønnen” totalt afskaffes i denne omgang eller ej – er nye grove forringelser af de handicappedes forhold på vej i Frederiksborg Amt, hersker der ingen tvivl om. Desuden er der al mulig grund til at forvente, at det seneste angreb på handicappedes vilkår vil sprede sig som en pest til andre amter. De handicappede skal yderligere udnyttes som ekstremt billig arbejdskraft.

Netavisen19. april 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne