Danmark støtter EUs stjernekrigsprojekt

De proamerikanske EU-lande som Danmark har været imod EU’s store stjernekrigsprojekt – frækt kaldet Galileo. Nu har de opgivet modstanden. Satsning på Galieleo-projektet – til foreløbig 25 milliarder kroner mere – var en af de store beslutninger på topmødet i Barcelona, hvor 5-600.000 demonstrerede lørdag mod kapitalens Europa i den måske største protest mod EU, terrorkrig og imperialistisk globalisering nogensinde.

Officielt er Galileo-projektet civilt. Det egentlige formål er dog militært (Se EU’s stjernekrigsprojekt vedtaget Netavisen 4.april 2001). Eller som Politikens udsendte skriver:

– ‘Galileo’ er tilsyneladende en helt uskyldig beslutning om at opsende en stribe satellitter, der kan fortælle bilister og lystsejlere, hvor de befinder sig. Reelt er det et vigtigt led i EU’s ambition om at spille en selvstændig militær rolle, uafhængig af amerikanerne.

Det vil gøre EU-landene uafhængige af det amerikanske satellitbaserede såkaldte Global Positioning System (GPS), som er udviklet og styret af Pentagon. Det er meget præcist, både til militære og civile formål, men det har den ulempe, at amerikanerne kontrollerer det. Det har de brugt til at gøre det unøjagtigere og lukke og tænde for systemet overfor forskellige lande. Den franske præsident Jaques Chirac kaldte det et opgør med ‘trældom’.
De europæiske NATO- og EU-landes militær er helt afhængige af, at systemet virker, og hvordan det virker.

USA har været stærkt imod EU-beslutningen om at gennemføre Galileo-projektet, netop fordi det vil mindske afhængigheden af USA – og fordi det er amerikansk strategi at forhindre mulige globale rivaler i at styrke sig. EU-Kommissionen har heller ikke lagt skjul på, at formålet med projektet er at undgå at EU står magtesløst i en situation, hvor den ny europæiske supermagt vil iværksætte en militæraktion, som USA ikke finder i sin interesse.

Med andre ord: EU’s stjernekrigsprojekt er både en del af den globale oprustningsspiral, som længe har været under opsejling, og som nu slår alle rekorder – med Bushs USA førende med flere omgange – og et udtryk for skærpelsen af modsætningerne mellem verdens imperialistiske stormagter.

Den massive folkelige protest i Barcelonas gader rettede sig mod alle aspekter ved den ny supermagt, men også mod supermagten USA og dens terrorkrig, mod det vanvittige rustningskapløb og den barbariske ‘globalisering’: imperialismens og monopolernes felttog mod folkene.

I en udtalelse fra arrangørerne af lørdagens gigantdemonstration – Kampagnen mod Et Kapitalens Europa -hedder det:

“Ifølge vores beregninger deltog mellem 500 og 600 tusind mennesker i dagens demonstrationer mod Koncernenens Europa. Vi opgiver dette antal efter at have rådspurgt vores kilder og sammenlignet dagens demo med andre.
Vi sender vores tak til Europas indbyggere og til os selv for dette – et skridt på vejen til at sige nej til den nuværende europæiske politik, og et skridt på vejen til at skabe en bedre verden. Dette har været den største demonstration i sociale bevægelsers regi siden begivenhederne i Seattle fik os til at forstå at vi kan ændre historiens gang.
Politi-terror vil ikke kunne standse festen! Med alles deltagelse kan vi skabe en anden verden.”

‘Campaign against corporate Europe/ Kampagnen mod koncernenes Europa.’

Netavisen 18. marts 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne