Brixtofte og bistanden: Dansk statskapitalisme

Den lovbrydelige Brixtofte – pioneren for Fogh-Danmark – bliver fjernet som borgmester. En politiundersøgelse af de allerede massivt dokumenterede ulovligheder er i gang. Regeringspartierne stritter kraftigt imod en politisk undersøgelse, der også ville involvere indtil flere ministres rolle i skandalerne. Nu kritiseres tilsynsrådet i Frederiksborg Amt samt alle andre, der havde pligt til at gribe ind. Men hovedansvaret for Brixtofte hviler på statsministeren og hans parti, som fra dag ét og indtil i dag holder hånden over ulovlighederne.
Ikke bare det: De fortsætter i hans spor.

En af Brixtoftes ulovlige fiduser er udnyttelsen af tvangsaktiverede bistandsmodtagere til private virksomheders profit. Det kaldes ellers en ‘succeshistorie’: Under Brixtoftes regimente er det ‘lykkedes at få alle bistandsmodtagere i arbejde eller aktiveret’, simpelthen ved at Farums bistandsmodtagere kynisk er blevet stillet til rådighed for de lokale arbejdsgivere som ekstremt billig arbejdskraft uden faglige rettigheder, med størstedelen af lønnen betalt af kommunen.

Farum var først, men andre kommuner (især Venstrekommuner) var hurtige til at bruge den. I Bjergsted kommune er den kendt ulovlig. Her blev de aktiverede bistandsmodtagere tvunget til at pakke slik for firmaet BonBon i kommunens produktionshus. Med andre ord blev de tvunget til at udføre ordinært arbejde til rene sultelønninger uden om de gældende overenskomstbestemmelser omkring løn- og arbejdsforhold. Denne praksis blev kendt ulovlig, hvorefter produktionshuset blev lukket.

I Farum er det babylegetøj og rangler, de aktiverede på bistand får tiden til at gå med. Men ellers er der ikke den store forskel i arbejdet. De aktiverede her udfører også arbejde, der til forveksling ligner ordinært arbejde – og det er selvfølgelig heller ikke lovligt i Farum. Derfor må det stoppes, mener faglig sekretær i SiD-Birkerød/Farum Steen Johansson. Tvangsaktiveringen af bistandsmodtagere i produktionshuset fungerer på det nærmeste som et vikarbureau for lokale firmaer. De slipper bare for at betale fuld løn for det arbejde, som bistandsmodtagerne udfører.

Farum Kommunes lyst til at svare på spørgsmål omkring aktiveringen og give aktindsigt har haltet temmelig kraftigt – under henvisning til, at der kun var indgået mundtlige aftaler mellem de private firmaer og kommunen. Det sker på trods af, at man ifølge loven også har krav på at få aktindsigt i mundtlige aftaler.

SiD’s Fagbladet kan også berette om, hvem der skummede fløden på Farums billige bistandsmodtagerarrangement, der fik lov til at køre gennem hele Nyrups statsministerperiode, selvom der ofte blev protesteret: Blandt dem, der har tjent mest og fedest på det, var direktør Thor Pedersens firma Jydsk Rengøringsselskab, der senere blev overtaget af ISS. Thor Pedersen – Brixtoftes partifælle – er nu finansminister i Fogh-regeringen. Fagbladet skriver:

“Aktiverede bistandsklienter har været med til at sætte de frie markedskræfter ud af spil i Farum. Siden 1992 har Jydsk Rengøring, indtil ISS købte koncernen i sommeren 2000, stort set opnået monopol på rengøring og anden service i Farum Kommune.
– Men det er ikke altid sket i lige og almindelig konkurrence med andre virksomheder. Jydsk Rengøring har systematisk anvendt billig arbejdskraft i form af aktiverede bistandsmodtagere til at vinde udbud, fortæller Steen Johansson.
Konstruktionen, hvormed Jydsk Rengøring brugte de aktiverede, ser sådan ud:
Jydsk Rengøring benyttede sig af grupper, der bestod af en ordinært ansat arbejdsleder, der styrede to-tre aktiverede rengøringsassistenter. Og da en aktiveret fik cirka 60 kroner i timen fra Farum Kommune med på arbejde i aktiveringstilskud, skulle Jydsk Rengøring kun af med cirka 24 kroner i løn per arbejdstime.”

Brixtofte og bistanden: Det er dansk statskapitalisme.
Det er også Foghs og hele hans regerings fidus. Se Fogh-regeringen: Leverandør af billig arbejdskraft til kapitalen

Se hele artiklen på SiDs hjemmeside
Tjente på Farums aktiverede

Netavisen Opdatering 12. marts 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne