Minerydderne deltager i krigsførelsen i Afghanistan

Hvad laver de danske mineryddere i Afghanistan? Rydder de op i krigens efterladenskaber eller deltager de direkte i krigsførelsen?
Da en større gruppe danske minører blev sendt af sted til Afghanistan efter enstemmig beslutning fra samtlige folketingets partier, begrundede Enhedslisten sin stemme for med, at minerydningen var en humanitær opgave.
Det er yderst tvivlsomt. Den danske forsvarskommando udtaler sig ‘principielt’ ikke om de danske troppers virksomhed i Afghanistan – og er den mest tilknappede af samtlige krigsoperatører. Nordmændene er blevet informeret om, at ingen norske soldater endnu er blevet såret i de nye voldsomme kampe i Afghanistan. Danskerne får ingen informationer.

Ifølge Associated Press fra Gardez bruges mineryddere direkte i den nye offensiv. I forbindelse med en beskrivelse af, at flere afghanske lejetropper er blevet sendt frem til frontlinjen til aflastning af trængte amerikanske tropper hedder det:
‘De afghanske styrker ventes at opsupplere de amerikansk-ledte tropper, der allerede er engageret i kamp mod al-Qaeda og Taliban-soldater. Pro-amerikanske afghanere, som vender tilbage fra fronten, rapporterer om fortsatte kamphandlinger, mens mineryddere rensede ud i bjergene i det østlige Afghanistan, så allierede tropper kunne presse fremad mod Shah-e-Kot, hvor hundreder af militante soldater menes at have gravet sig ned.’

Det er hemmeligheden bag den ‘humanitære’ indsats, som de danske mineryddere er i gang med. Mens forsvarskommandoen tier, tillader vi os et kvalificeret gæt på, at også de danske mineryddere deltager direkte I den imperialistiske amerikanske aggressionskrig for olie og dominans.

Netavisen 6. marts 2002