Silkeborg-mødet: Arbejdspladserne til modstand mod højreregeringen!

Det faglige stormøde i Silkeborg med over 750 tillidsfolk fra hele landet besluttede at give Fogh-regeringen modstand. Det vedtog 2 vigtige udtalelser mod deltidsloven og om de faglige kræfters opgaver. Samtidig besluttedes demonstration ved Christiansborg onsdag den 20. marts.

– Det var et vigtigt og positivt møde, siger Flemming Jensen, tillidsmand på Novo Nordisk og faglig sektretær for APK om fredagens faglige stormøde i Silkeborg, hvor 750 tillidsfolk og fagligt aktive fra 48 byer havde sat hinanden stævne. 154 lokale fagforeninger og hundreder af arbejdspladser var repræsenteret.
– Enigheden var stor og kampviljen i top, siger Flemming Jensen til Netavisen: Der skal gås til modstand mod Fogh-regeringen. I fokus står kampen mod finansloven og forslaget om deltidslov.

Forsamlingen vedtog to udtalelser. Den ene kræver deltidslovforslaget taget væk:
“Loven giver ingen rettigheder til lønmodtageren med hensyn til deltid. Den bør tværtimod omdøbes til “lov om tvungen deltid”. Med denne lov i hånden, kan arbejdsgiveren tvinge enhver lønmodtager til nedgang i arbejdstid og dermed lønnedgang. Hvis man nægter, kan man få en fyreseddel. Det er lønmodtageren, der skal bevise, at afskedigelsen sker, fordi man har sagt nej – ellers er der ikke engang en “godtgørelse”!”, hedder det bl.a. i udtalelsen.

Den anden – ‘Fagligt ansvar for en bedre fremtid’ – opstiller en række opgaver in otte punkter som første skridt i opbygningen af en ‘slagkraftig, social og solidarisk bevægelse’:
‘Vi har et særligt ansvar for at stoppe denne udvikling. Enhedsfagbevægelsen har uanset meningsforskelle plads til alle og vi må gå i offensiven for at forsvare den brede befolknings og ikke mindst de udsatte gruppers interesse’, hedder det.

Mødet besluttede at mobilisere til protest foran Christiansborg den 20. marts ved finanslovbehandlingen, hvor også andre finanslovramte grupper som skoleelever og studerende vil demonstrere.
– Mødet støttede de initativer, og kampskridt, der allerede er taget, såsom initiativet til at samle arbejdspladserne fra Lindø og Vestkraft, siger Flemming Jensen. – Jeg er overbevist om, at det vil lægge grunden til en stærk faglig modstand mod højreregeringens amokløb.

Se også udtalelserne fra mødet:

Fagligt ansvar for en bedre fremtid
Tag deltidsloven af bordet

Netavisen 2. marts 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne