Moldova trues af pro-EU-nationalfascister

Det lykkedes 24. februar for et sammenrend af EU-sponsorerede højreradikale og nationalistiske oppositionelle kræfter i Moldova at stable en demonstration på benene i hovedstaden Chisinau. De europæiske massemedier rapporterede om ca. 100.000 deltagere i demonstrationen, selvom tv-billederne derfra viste en forsamling, som på Københavns Rådhusplads af politiet ville blive anslået til omkring 5.000.

Den formelt udløsende årsag til den opreklamerede demonstration er regeringens beslutning om at genindføre russisk som et vigtigt skolefag og som et officielt sprog ved siden af moldovisk-rumænsk. Moldova (Moldavien) var en sovjetrepublik fra slutningen af anden verdenskrig, da landet blev løsrevet fra Rumænien. En lille del af landet, Transdnjestr, har været sovjetisk fra Sovjetunionens start og har fra 1991 været en selvstyrende provins under russisk-orienteret ledelse. Den nuværende regering ledes af det socialdemokratiske “Moldovas Kommunistiske Parti”, som fik over halvdelen af stemmerne ved seneste parlamentsvalg og afløste en nationalistisk regering. Genindførelsen af russisk ligger i forlængelse af regeringens generelt russisk-underdanige linje, ifølge hvilken den moldoviske udenrigs- og sikkerhedspolitik er underlagt Ruslands.

Den regeringsfjendtlige og nationalistiske demonstration bar paroler, som krævede en afvisning af tilnærmelserne til Rusland og i stedet forlangte indlemmelse i Rumænien og Rumænien ind i EU. En anden ‘interessant’ hovedparole var “Kommunisme er terrorisme”!
Moldova er Europas fattigste land. Fire femtedele af de 4,5 mio. indbyggere lever for under ti kr. om dagen, og der foregår en lind strøm af desperat fattigdomsindvandring til EU. Valgsejren til det historisk miskrediterede Moldovas Kommunistiske Parti udtrykte først og fremmest et folkeligt håb om at få indført en progressiv social omfordeling.

Netavisen 26. februar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne