Elevoprør 2002: Massiv protest foran Christiansborg

En af de største demonstrationer i årevis foran folketinget blev gennem ført, da de københavnske skoleelever og uddannelsessøgende samledes i tusindvis for at protestere mod højreregeringens brutale nedskæringer på hele uddannelsesområdet.

Klik på billeder for at forstørre

Inden da havde demonstrationen fyldt Rådhuspladsen og marcheret i kilometerlangt tog gennem den indre by i København hen til Christiansborg.

Løgnagtige mediepåstande om, at besparelserne allerede var fjernet ved indgåelsen af finanslovsforliget holdt ikke de unge væk.
De massive protester har godt nok skåret ned på de oprindelige nedskæringsplaner, men regeringen vil stadig
1. gennemføre en generel besparelse på 1.2 pct. i hele uddannelsessektoren
2. tømme reserverne til nødlidende skoler
3. nedlægge Den fri ungdomsdannelse
4. afskaffe modersmålsundervisningen

Samtlige de danske skoleelev-, uddannelsessøgende og studenterorganisationer havde sluttet sig sammen om demonstrationen, der som sit hovedkrav satte stop for ALLE nedskæringer på uddannelse.
Det masive fremmøde i København og tilsvarende demonstrationer i Århus (ca. 4000) , Aalborg (1000) og Odense (Se reportage her) viser, at der er fuldstændig opbakning i hele ungdommen.
Højreregeringen har mødt en seriøs modstander. Også Margrethe Vestager talte – og forsøgte sig med at den tidligere regering havde været meget bedre. Hun blev buh’et ud!

Uddannelse er Danmarks råstof – ikke en udsalgsvare – pointerede talerne og talekor fra demonstranterne igen og igen.

Kravene drejer sig imidlertid ikke bare om de planlagte forringelser. De uddannelssøgende kræver også forbedringer: et sikkert og sundt arbejdsmiljø, mere demokrati, at elever ikke gøres til produkter samt uddannelse til alle.

Et elevoprør anno 2002 er i gang.

Netavisen 7. februar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne