Tekstilerne lukker og slukker

Den billige arbejdskraft i de baltiske lande har lukket og slukket for de sidste rester af den danske tekstilindustri.
I fredags fyrede Kansas de sidste 12 syersker på fabrikken på Fyn. Kansas, der producerer arbejdstøj, valgte at flytte den sidste lille rest af produktion til Baltikum. Gennem de seneste seks år, har virksomheden nedlagt adskillige hundreder arbejdspladser, som alle er overført til østeuropæiske lande, hvor arbejdskraften er betydeligt billigere end i Danmark. Ca. en femtedel af de danske lønninger, der i forvejen er omkring mindstelønnen.

Da de sidste 12 sypiger i fredags lukkede og slukkede, var det samtidigt et farvel til den sidste systue i Danmark, der beskæftigede sig med tøjproduktion. Årsagen er den samme. Virksomhederne har søgt den billige arbejdskraft i de baltiske lande, Østeuropa, Sydøstasien ol.
Ligesom USA har sin baggård af billig arbejdskraft i Central- og Latinamerika indretter de europæiske monopoler Østeuropa, Balkan, Nordafrika og dele af Mellemøsten som billige producentsteder.

Samtidig med at systuerne definitivt er væk sættes 170 ansatte på Grenaa Dampvæveri snart på porten. Det sker på trods af, at den norske ejer, Sagatex-koncernen, i slutningen af sidste år gav dem håndslag på, at Grenaa Dampvæveri ikke var indeholdt i deres rationaliseringsplaner. Det var det norske Masjøen Veveri til gengæld omfattet af. Truslen om fyringer og lukning betød, at de norske ansatte protesterede og gennemførte en lang række demonstrationer, som skabte en hed debat i Norge. Slutresultatet blev, at den norske koncern måtte omgøre deres beslutning.

– Det er komplet uforståeligt, at en professionel bestyrelse handler på denne måde, siger den chokerede direktør for Grenaa Dampvæveri, Niels Foss, til Erhvervsbladet.
Det kunne være, at Niels Foss´ choktilstand snarere hænger sammen med, at de norske ansatte kan give alle andre arbejdere inspiration til, hvordan man håndterer en “varm kartoffel”.

Netavisen 29. januar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne