Æg, demokrati og kamp mod højreregeringen

Af Michael Jensen

I mandags fik statsminister Anders Fogh Rasmussen som bekendt et æg lige i nakken under et besøg i en varmestue på Nørrebro. Det fik straks alle Folketingets partier, og man fristes til at sige med Enhedslistens klynkende Keld Albrechtsen (hvem husker nemlig ikke denne mands brødebetyngede klynkeri efter hans – i øvrigt helt berettigede – finger under Foghs sejrstale på valgnatten?) i spidsen, til at fordømme “overfaldet” som ikke mindre end et “anslag mod demokratiet”.

For det første: Hvad er det for et demokrati, de her “pæne politikere” snakker om? Er det demokrati, altså folket der styrer, når man ca. hvert fjerde år er så “heldig” at have lov til at sætte et kryds, efter at de imperialistiske arbejdsgivermedier, der omfatter 99% af alle medier i dette land (og som er hermetisk lukket for dem, der virkelig har en politik for det store flertal), har manipuleret, fortiet og fordrejet kendsgerningerne i en sådan grad, at fx arbejdere og arbejdsløse går hen og “krydser” ud for Dansk Folkeparti, fordi de oprigtigt tror, at dette parti – eller for den sags skyld Socialdemokratiet – vil dem noget godt.

I fuldt alvor at betegne et sådant gigantisk bedrag som et demokrati, hvor alle frit og ligeligt kan komme til orde og sige deres mening og påvirke afstemningens resultat, viser blot, at man har en aldeles perverteret og i sit væsen borgerlig opfattelse af, hvad et ægte demokrati består i. At hylde et sådant “demokrati” og derefter stadig kalde sig “venstrefløj”, eller ligefrem “revolutionær”, skriger til himlen.

For det andet: I en varmestue for det kapitalistiske samfunds udstødte har vi altså en personage, en statsminister, der spiller julemand, mens han hylder det kapitalistiske samfundssystem, der såvel i Danmark som globalt hver dag avler nye hjemløse og udstødte, mens han intensiverer overgrebene på den almindelige befolkning til fordel for såvel danske som udenlandske arbejdsgivere, aktionærer og multinationale, mens han sender endnu flere mennesker ud på en social deroute, mens han fremlægger den sorteste racistiske udlændingepolitik og roser verdenshistoriens største folkemorder og terrorist, USA, til skyerne i sin nytårstale.

At give sådan en kulsort skikkelse et æg i nakken kan ingen, der hævder at forsvare den brede befolknings interesser, have ondt af, og det kræver slet ikke den fordømmelse og afstandtagen, som levebrødspolitikerslænget på “Borgen” er ved at falde over hinanden for at komme til at udtrykke, men tværtimod en forståelse for den harme, som “æggekagen” kan ses som – selvom disse individuelle “mediestunts” selvfølgelig ikke er den vej, vi skal i kampen mod denne racistiske borgerlig-fascistoide regering.

De, der hævder at forsvare den brede befolknings interesser, har nu den opgave at stille skarpt på Fogh-regeringens ekstremt reaktionære arbejder-, udlændinge-, ældre- og ungdomsfjendske karakter og politik og for alvor igangsætte en bred, folkelig modstand mod alle dele af højreregeringens politik; det være sig imod “udlændingepakken”, arbejdsmarkedspolitikken, de omsiggribende sociale nedskæringer, “terrorpakken”, Danmarks krigsdeltagelse i USA/EU-imperialismens “fredsbevarende” forbrydelser i verden osv.

Ikke at udnytte “ægoverfaldet” til at snakke om Foghs reelle politiske karakter og klasseindhold, men i stedet forsvare ham som en “politiker”, som en “repræsentant for demokratiet”, viser, at det ikke er på den almindelige befolknings side, men derimod i borgerskabets og imperialismens lejr, man står.

KP-Netkommentar 23. januar 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne