Fredsvagten vokser ud af nødvendigheden

Fredsvagten 100 dage:

Fredsvagten foran Christiansborg rundede dag 100 lørdag d. 26. januar i fredsweekenden – og markerede det bl.a. ved en særlig demonstration gennem byen, der tilsluttede sig den store demonstration mod dansk krigsdeltagelse.

Den permanente fredsvagt har gjort indtryk. Det er seje folk, som mener noget, der stiller sig op i frost, regn og tåge så vel som i forårsagtig sol i to- eller tre-timers skift hver eneste dag. En af dem er Morten Frederiksen, 29 år og hjemmehjælper.
Kommunistisk Politik har spurgt ham om, hvad det betyder at være fredsvagt.

KP: Hvorfor er du gået med i fredsvagten?
Morten: – For mig betyder fredsvagten først og fremmest et sted, hvor jeg kan være en stemme og være med til at vise, hvad jeg mener om den terrorkrig, USA har sat i gang. Jeg har aldrig været med i fredsbevægelsen før. Men denne gang kunne jeg bare ikke holde ud at sidde derhjemme og se tv-dækningen, da USA begyndte at bombe Afghanistan. Jeg måtte ud at have luft, og den 8. oktober om aftenen kom jeg forbi Rådhuspladsen, hvor en demonstration mod krigen faktisk lige var slut, men der var stadigvæk mange mennesker.
Jeg fik at vide, hvor man mødtes, hvis man ville gøre noget, og på den måde kom jeg med i Fredsvagten.

– Fredsvagten er også et sted, hvor man oplever et godt fællesskab med alle de andre fredsvagter. Selvom vi lige har været igennem et par rigtig kolde uger, så savner man det faktisk, hvis man ikke har været forbi et par dage.

– Faktisk er Fredsvagten også en rugekasse hvor gode ideer og initiativer bliver udviklet og udført. Der er energi i det.
Det er også et sted, hvor folk mødes og hele tiden diskuterer, hvad der sker. På den måde får man hele tiden noget at vide og kan være meget mere på højde, end hvis man bare fik sine oplysninger fra medierne.

KP: Hvilken betydning tror du, fredsvagten har, og hvor længe bliver I ved?
Morten: – Vi bliver ved, så længe vi synes, det er nødvendigt. Vi er stædige folk. Vi vil ikke acceptere den mening, medierne lægger frem om, at krigen er slut, og alt er godt. Så må det jo siges.

– De påstår, at krigen har fremmet folks velvilje over for Vesten i hele området. Det tror jeg næppe. Tværtimod. Krigen løser ingenting. Måske er der blevet dræbt et par terrorister, men også hundredvis af uskyldige civile. Der ligger helt andre ting bag den krig, tror jeg, f.eks. en olieledning gennem Afghanistan, hvilket der var planer om, allerede inden USA startede med at bombe. Og terrorkrigen forsætter jo, ingen ved, hvor den ender.

– Der er nogen der siger, at vi er naive. Og måske virker det naivt at stå fredsvagt foran Christiansborg. Vi ved da godt, at det alene ikke stopper krigen. Men er det ikke mere naivt ikke at gøre noget?

– Der er mange, der lægger mærke til os. Det sætter tanker i gang hos folk – hvad mener jeg selv om den krig, hvad er det, regeringen har kastet Danmark ud i med dansk krigsdeltagelse, og hvor vil det egentlig ende? Det er vigtigt, at folk ser modstanden mod krigen.
Vi får mange positive reaktioner hver eneste dag fra folk, der stopper op, hilser nede fra busstoppestedet eller biler, der dytter og laver V-tegn ud af vinduet, når de kører forbi. Man får faktisk også mange spændende snakker med folk, der kommer forbi.

– Folk er bekymrede over krigen, og hvad betydning terrorpakken får for demokratiet. Indimellem er der nogen, der skælder ud og vil overbevise os om, at krigen er den eneste løsning. Men det er da ikke lykkes indtil nu.

– Der kommer faktisk hele tiden nye fredsvagter til. Nogen tager bare et par vagter, andre tager faste vagter hver uge. Det er alt sammen med til at få fredsvagten til at rulle. Den kører fra 7 morgen til 21 aften med tre og to timers vagter, hvor vi gerne står to sammen. Det er 70 vagt-tjanser om ugen, der bemandes lige i øjeblikket. Jeg kan kun opfordre folk til komme med. Enten ved at komme ned på fredsvagten og prøve det og skrive sig på vagtlisten eller ringe til fredsvagten på 2643-0793.

– Det betyder helt sikkert betydet noget, at folk ser, at vi bliver ved og mener det alvorligt. At vi ikke bare giver op.

Hver dag
foran Christiansborgs solide granit
med en lille håbets flamme tændt
for krigenes uskyldige ofre
fra kl. 7 om morgenen til kl. 9 om aftenen
alle ugens syv dage
i al slags vejr
siden 19. oktober 200
1

Se også Fredsvagtens hjemmeside
FredsVagt.dk

Kommunistisk Politik 2, 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne