Voksende protester mod nedlæggelse af Den Fri Ungdomsuddannelse

Højreregeringens planer om at nedlægge Den fri ungdomsuddannelse som et led i en samlet besparelse på 1 milliard kroner på uddannelsesområdet i den kommende finanslov bliver mødt med skarpe protester fra de unge – selvom detaljerne først vil blive offentliggjort i forbindelse med fremlæggelsen af finansloven den 29. januar.

Nu har elever under den Fri Ungdomsuddannelse på Medieskolen i Lyngby stablet
en demonstration mod nedlæggelse af uddannelsen på benene. Den finder sted på Rådhuspladsen i København mandag d. 14. januar kl. 12. DGS, Landsammenslutningen Af Kursusstuderende, Landssammenslutningen af Handelselever og Erhvervsskolernes
Elev-Organisation støtter op om initiativet, som allerede nu er blevet mødt med stor interesse. Mange skoler og uddannelsessteder har allerede nu besluttet at deltage.
(For mere information om demoen: kontakt Sara Bovin tlf. 26 23 56 64).

Den fri ungdomsuddannelse har været en af de sidste årtiers største uddannelsesmæssige succeser og er blevet enormt populær blandt unge. Den er en mulighed ved siden af gymnasier og HF, og er ikke mindst blevet meget benyttet af unge, der har været uafklaret om, hvad de vil være. Som en moderne uddannelse, der kræver en høj grad af selvstændig tilrettelæggelse og engagement, har den anvist nogle nye veje også for andre uddannelser.

Også forskerne fremhæver dens kvaliteter. Til Kristeligt Dagblad siger Anne Sørensen, centerleder og videnskabelig medarbejder ved Ungdomspædagogisk Forsknings- og Udviklingscenter i Odense:
– Jeg vil stærkt beklage, hvis uddannelsen bliver nedlagt. Det vil også undre mig, for den koster staten mindre pr. elev end andre ungdomsuddannelser.
– Uddannelsespolitisk har FUU været et interessant eksperiment. Det kan lære os, hvad der sker, når eleverne ikke altid sidder 20 sammen i klasselokaler og følger et pensum, der er skrevet på forhånd, siger hun og pointerer, at blandt andet gymnasierne kunne lære meget af denne praksis. Hun understreger også, at mediernes billede af FUU som en ferie-agtig luksusuddannelse er groft fortegnet.

I international sammenhæng er Den fri ungdomsuddannelse helt unik, og den har vakt stor interesse også i udlandet.

Netavisen 10. januar 2001