Stop Terma! Stop dansk våbeneksport til krig

Protestmødet mod dansk våbeneksport til Israel ved Terma i Lystrup ved Århus den 9. januar blev en pæn succes med en del mediebevågenhed. Den var arrangeret af Nej til krig og terror og Fredsvagten i Århus.

Som den største danske våbenproducent af avancerede teknologiske systemer har Terma bl.a. leveret udstyr til de israelske F16-fly, der bruges mod palæstinenserne.
Fredsvagter af forskellig nationalitet markerede deres protest ved at demonstrere foran fabriksporten med bannere som Stop for våbeneksport til Israel! og Stop dansk krigsdeltagelse! De tre talere forlangte alle, at Danmark ikke eksporterer våbenudstyr til krigsførende nationer.

Palæstinenseren Malek slog fast, at efter at Sharon kom til magten ses det klart at han ikke er en fredens mand, men derimod en krigens mand. Han har nu lukket alle muligheder for fred i Palæstina. Derfor opfordrede Malek den danske regering til at stoppe praksis med at eksportere krigsmateriel, der benyttes til at dræbe palæstinensere med.

Rabih udtrykte ønsket om at Terma Elektronik ville sælge deres produkter til fredelige formål i stedet for til kampfly, der dræber palæstinensere. I stedet for at bruge de store pengesummer på at føre krig. burde Israel trække sig ud af de besatte områder og bruge pengene på sin egen befolkning.
Han sagde desuden, at de israelske F-16 fly aldrig har været i krig med soldater, men at de har derimod dræbt mange civile:
– Man kan definere terrorisme som det at dræbe civile. Når USA eksporterer F-16 til Israel, tillader de dermed den israelske statsterrorisme mod det palæstinensiske folk.

Tom Paamand kunne konstatere:
– I Israel er Danmarks rolle så grotesk, at vi har hjulpet palæstinenserne med at bygge de politistationer op, som vores egne våben nu er med til at skyde i grus.
Om Termas rolle i den danske våbeneksport sagde han:
– Bag Termas mure arbejder mange kvinder og mænd, hvor de sætter små dele sammen der ender som noget der minder om computerspil til børn. Men det er slet ikke for sjov det her, selv om der er børn der kommer til at opleve det i brug. Den snedige elektronik ender langt væk i israelske kampfly. Resultatet kan ses i de danske TV-aviser, nemlig døde børn i Palæstina. Inde bag Termas mure produceres død og ødelæggelse, pakket pænt ind i dansk design.Det hele er godkendt af skiftende danske regeringer.

– Det er så heldigt for Terma, at USA og Danmark har en aftale om salg og køb af F-16 fly. ‘For at købe de amerikanske kampfly i 1975, stillede Danmark som betingelse, at danske fabrikker fik lov til at levere stumper til dem. Termas leverancer til Israel er derfor et samarbejdsprojekt mellem militære myndigheder.
Terma udnytter nu blot de de muligher for at tjene penge, som loven, politikerne og embedsmændene har skabt mulighed for.
Tom Paamand krævede at reglerne for våbeneksport strammes, og at der bliver større åbenhed på området og at danske våben ikke sælges til Israel.

Den fulde ordlyd at Tom Paamands tale på protestmødet kan læses på
www.fred.dk

Netavisen 10. januar 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne