Unicol tilbage i Afghanistan

Afghanistan, olie, geopolitik og “krig mod terror”

De amerikanske bombninger er blevet genoptaget mange steder i det ‘befriede Afghanistan’, senest i den østlige del ved Spin Gar, i nærheden af Jalalabad, med nye civile dræbte til følge. Den amerikanske præsident har gjort det klart, at Taliban og Al Qaeda ikke skal regne med at USA stopper sin krig.
– De tror de kan løbe væk, de tror de kan gemme sig, fordi de tror at dette land er blødt og utålmodigt, sagde han. – Men de vil blive ved med at få den frygtelige lærestreg, som hedder: Genér ikke Amerika!

USAs ny udsending til Afghanistan, Zalmay Khalilzad, erklærede, at bombningerne ville fortsætte så længe der stadig bestod en trussel mod USA. Den amerikanske specialudsending er ingen ligegyldig person, hverken karriediplomat eller sædvanlig ambassadør. Måske den rette stillingsbetegnelse ville være ‘uformel statholder’?

Khalilzad har gennem lang tid gjort sig til talsmand for, at USA opbyggede en permanent luftbase i Centralasien som en strategisk foranstaltning. Den er nu ved at blive realiseret. Ifølge en talsmand for Pentagon vil amerikanske fly allerede i næste uge ankomme til en nybygget luftbase i Kirgizistan – som den første permanente amerikanske militære tilstedeværelse i det tidligere Sovjetunionen. Amerikanerne er på vej til at grave sig militært ned i Centralasien på samme måde som de gjorde i Saudiarabien efter Golfkrigen.

Den afghansk-fødte Khalilzad, der har været en central rådgiver for olieselskabet Unocal, blev nytårsaften af Bush udpeget som specialudsending til Afghanistan. Tidligere støttede den oliedryppende Bush-administration udpegningen af Hamid Karzai som leder af Afghanistans interim-regering. Karzai har i lighed med Khalilzad en fortid som ansat hos Unocal.

Unocal er det olieselskab, som gennem lang tid har ønsket at bygge en olie-/gasledning fra Turkmenistan. Meningen har været, at olien skulle transporteres fra Tsjardsjou (Central Asian Oil Pipeline Project – CAOPP) og gassen fra Daulatabad i Turkmenistan (CentGas). Derefter skulle ledningen krydse det sydlige Afghanistan for til slut at ende i Pakistan.

Denne olie-/gasledning har været planlagt i flere år. Den tidligere sikkerhedsrådgiver for Nixon, Zbigniew Brzezinski, skrev i 1997 om vigtigheden af olie-og gasforekomsterne i området omkring Det Kaspiske Hav. Bogen “The Grand Chessboard – American primacy and its geostrategic imperatives”, hvor Brzezinski argumenterer for Centralasiens geostrategiske vigtighed for USA, er også forsynet med et kort som viser den planlagte Unocal-rørledning gennem Afghanistan.

Olieledningen gennem Afghanistan har ikke bare været viktig for USA p.g.a olien i sig selv (det hævdes at olieforekomstene omkring Det Kaspiske Hav skal være nok til at tilfredsstille USAs oliebehov de næste 30 år), men også p.g.a. de videre geostrategiske følger, som en sådan olieledning har. Nemlig at

– Hindre at Iran bliver en truende stormagt i området (“truende” mod USAs interesser)
– Sikre kontrol over et vigtigt område som forbinder Asien med Europa
– Kontrol over dette område medfører at man også får øget indflydelse og kontrol over det nordlige og østlige Afrika
– Det kan bidrage til å trække de olierige tidligere sovjetstater ved Det Kaspiske Hav væk fra Ruslands indflydelsessfære
– Øgede investeringsmuligheder for storselskaberne når eks-sovjetstaterne begynder at tjene store penge på olien og gassen
– Det vil retfærdiggøre tilstedeværelsen af amerikanske militære styrker
– Osv

Bombningen af Afghanistan er blevet begrundet med den såkaldte “krigen mod terror”. Resultaterne af bombningen i Afghanistan har indtil videre været:

– Flere døde uskyldige civile end ved angrebet på WTC
– Forbryderne i Taliban er erstattet af forbryderne i Nordalliancen, og
– Bush-administrationen har indsat tidligere ansatte i Unocal i centrale stillinger

Enkelte (bl.a. USA) tolker dette som en sejr og vil bruge det til at retfærdiggøre en udvidelse af “terrorkrigen” De næste lande på listen over “terrormål” er også lande, hvor de store olieselskaber har interesser: Yemen, Sudan, Somalia og Irak.

Iago/Indymedia Norge/ Netavisen

Læs også
Afghanistan overstået – Kaukasus næste mål Af ‘Devrimce’ Netavisen 30.10.01
Det ny Store Spil: Oliepolitik i Centralasien Af Ted Rall. Netavisen 16.10.01
Imperialismen fortsætter sit spil i Kaukasus Af EMEP. Netavisen 05.09.01
Buddhaer, sult og krig KP 6 (marts), 2001

Dokumentation
US preparing for a long stay in Central Asia
Oil company adviser named US representative to Afghanistan
Afghan roots keep adviser firmly in the inner circle
Karzai jobbet for Unocal
Profile: Hamid Karzai
White House names envoy to Afghanistan

Netavisen 7. januar 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne