Israelske kampfly med ulovligt dansk udstyr

Når israelske kampfly bomber palæstinensiske byer er det med dansk våbenudstyr – ulovligt eksporteret til Israel.
!44 F-16 kampfly har fået installeret dansk udstyr, der kan give piloten informationer om det trusselsbillede der er mod flyet, et såkaldt Multi Function Display. I den seneste periode er F-16 flyene med dette display sat ind mod den palæstinensiske opstand med massemyrderier på den palæstinensiske civilbefolkning til følge. Det er den århusianske firma Terma A/S, Lystrup, der har solgt krigsudstyret til Israel.

Der er tale om et våbensalg til en værdi af mellem 50 og 100 mio. kr. Ifølge EU’s regler må Danmark ikke sælge våben og forsvarsmateriel til krigsførende lande eller til lande i borgerkrig.
Men den tidligere regering var fuldt orienteret om, at Terma producerede og solgte udstyr til F-16-fly, og at flyene via Lockheed-fabrikkerne blev videresolgt fra USA til Israel. Alligevel gav justitsminister Frank Jensen tilladelse til dansk produktion og eksport af våbensystemer til et krigsførende land.

Terma forsvarer sin ulovlige produktion af våben til Israel med, at man ikke havde lagt skjul på, hvad man producerede, og at det elektroniske udstyr indgik i våben/F-16-fly til Israel. Produktionstilladelsen begrundes med, at der var tale om ikke-dødbringende våben til et EU elle NATO-land (USA), hvorfor der ikke kræves oplysninger om eventuel reeksport til tredjelande (Israel).

Ifølge den administrerende direktør, Johannes Jacobsen, er det ikke op til virksomheden at vurdere, hvilke lande, som Danmark kan eksportere dele af våben til. Firmaet retter sig bare efter de gældende regler, og når regeringen siger god for produktion og eksport af dele af våbensystemer, så må alt vel være i sin bedste orden.

Terma er den førende danske producent af avanceret udstyr til fly, helikoptere og satellitter. Det samarbejder med det israelsk selskab Elta Electronics Industries, Ashdod (en underlevrandør til Israel Aircraft Industries) om udviklingen af avancerede elektroniske våbensystemer, og har kontrakter om våbenudstyr bl.a. til Hollad, Belgien og Australien. Det nyder den danske stats velvillige bevågenhed, og har leveret dele til Ørsted-satellitten.

Det deltager i det danske JSF Team (JSFDK) omkring den danske deltagelse i udviklingen af det såkaldte Joint Strike Fighter Program. JSFDK består af seks virksomheder: E. FALCK SCHMIDT A/S, IFAD A/S, INFOCOM Systems A/S, Maersk Data AS, Systematic A/S og Terma A/S, der har indgået i et tæt samarbejde. Joint Strike Fighter-programmet ledes af USA med fuld deltagelse af UK, mens Holland, Norge og Danmark indgår, og andre lande er interesserede. Det skal udvikle fremtidens kampflymodeller til afløsning af F-16, F-18, A-10 og de britiske Sea Harrier fly. USA og UK har foreløbig bestilt 3000 fly, mens andre lande forventes at aftage 2000.

Dde nye og avancerede F-16-fly fra Lockheed med det danske præcisionsudstyr er rent faktisk blevet taget i brug imod den palæstinensiske befolkning, til angreb på mål i Gaza og Vestbredden, med dødbringende formål.

Det tidligere regeringsparti Socialdemokratiet har travlt med at vaske hænder. Partiets forsvarspolitiske ordfører Per Kaalund har sammen med Enhedslisten nu krævet et stop for salget af våben til krigsførende lande. Altså en skærpet håndhævelse af den officielle danske politik, som den socialdemokratisk ledede Nyrup-regering så stort på.

Kendsgerningerne er imidlertid ikke til at komme udenom: Den forrige danske regering har – alt imens den har profileret sig som ven af det palæstinensiske folk og stat – ad bagdøren været medvirkende til at Israel har kunnet fortsætte sin forbryderiske massakre på palæstinenserne.

I 1995 blev dansk salg af F-16 dele til Tyrkiet stoppet, fordi Tyrkiet brugte flyene til at bombe kurdiske landsbyer.

Se også
Danske våben dræber i Palæstina Fred.dk

Termas officielle hjemmeside

Netavisen 23. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne