Fabrikslukninger i Grenå og Odense

En af Djurslands største arbejdspladser, Grenå Dampvæveri, lukkes af de norske ejere. 170 ansatte smides på gaden, hvilket er noget nær en beskæftigelsesmæssig katastrofe for egnen, men også på Fyn fortsætter fyringsbølgen. Nordisk Tekstil i Odense stopper endegyldigt for al produktion
Massearbejdsløsheden hører ikke fortiden til. Mange områder af Danmark er stadig hårdt plagede af arbejdsløshed, og den økonomiske krise, som ruller ind over landet, forværrer kun situationen.

En af de egne, som er hårdt ramt af nye massefyringer, er Djursland. Beskeden om, at Grenå Dampvæveri lukkes kommer oveni, at 300 arbejdspladser i forvejen er forsvundet fra egnen siden 1. januar. Flere arbejdspladser forventes endog at forsvinde i de kommende måneder.
Den norske koncern Sagatex, som i maj overtog Grenå Dampvæveri, har som led i rationaliseringen af produktionen besluttet at lukke virksomheden i Grenå i stedet for et koncernens væverier i Norge, Mosjøen Veveri, der ellers var udset til skulle lide døden. De ansatte på væveriet i Norge har ført en langvarig kamp og arrangeret flere demonstrationer for at forhindre lukningen af deres væveri.

Beslutningen om slagtningen af Grenå Dampvæveri er kommet som et sandt chok for indbyggerne i den lille, jyske provinsby. Der er ikke andet arbejde at få på egnen for de 170, fortrinsvis kvindelige arbejdere, der fyres, men faglig sekretær i SiD Grenå, Erik Nielsen, har dog ikke helt opgivet ævret. I Mosjøen gik byen på barrikaderne. Det samme vil vi gøre, mener han. Der er tale om noget nær en beskæftigelsesmæssig katastrofe for egnen.

Men det er ikke kun på Djursland, at virksomheder forsvinder. I Odense er tiden endegyldigt omme for al produktion på Nordisk Tekstil. De sidste 30 ansatte fyres. Fyn er på linie med Djursland på vej til at blive en ren arbejdsløshedsø.

Netavisen 15. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne