Fredsforskning – ikke i Danmark

Regeringen Fogh vil nedlægge det danske Center for Freds- og Konfliktforskning (COPRI). COPRI er med på listen over de 31 centre, nævn og puljer, regeringen vil nedlægge, fordi de ifølge den nye finansminister Thor Pedersen rent historisk har overlevet sig selv.

Det er med den nye internationale verdensorden med USA i spidsen som verdens politibetjent fortid at forske i freds- og konfliktløsning. Det mener den nye regering, der bakker 110 pct. op bag USA’s selvbestaltede såkaldte krig mod terror. Der er ikke længere behov for at forske i fredelige løsninger på internationale konflikter og heller i, hvordan man forebygger konflikter.

Det danske fredsforskningsinstitut nedlægges på et tidspunkt, hvor interessen i fredsforskning både i Danmark og på internationalt plan er stærkt voksende. Ifølge seniorforsker på COPRI, Ulla Holm, er der ovenpå World Trade-terrorangrebet en stor efterspørgsel efter eksperter, der har en tværfaglig indgang, der spænder over viden indenfor udvikling, politik og militær strategi.

Konfliktforebyggelse, som er en af de ting, COPRI lægger vægt på, falder ikke i tråd med, hvad den nye regering prioriterer højest. Fredelige løsninger på internationale konflikter frem for krig? Det er håbløst gammeldags. Fredsforskning hører fortiden til, mener den nye regering, der er mindst ligeså krigsliderlig som den foregående Nyrup-regering og som brænder efter, at få Danmark aktivt med i den såkaldte krig mod terror på USA’s side. .

Netavisen 13. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne