Tvungen individuel deltid presser kvinderne

VK-regeringens beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil med lovindgreb i overenskomsterne give arbejdsgiverne fuld frihed for til indføre tvungen deltid, hvor og hvornår det passer dem. Arbejdsgiverne skal fremover kunne diktere deltid gennem individuelle aftaler. Den såkaldte sicilianske model – enten makker du ret eller også er du fyret.
I den nye VK- regerings grundlag står der, at “Regeringen ønsker en lovfæstet ret til, at arbejdsgivere og ansatte frit kan aftale deltidsansættelse, hvilket vil forbedre den enkeltes frihed”.

Lovindgrebet vil ramme arbejderkvinderne hårdt. Det er især kvinder der vil blive tvunget på deltid. Det betyder løsere tilknytning til arbejdsmarkedet, lavere pension, lavere dagpenge og ringere muligheder for at kunne forsørge sig selv og sine børn. Med lovindgrebet gives arbejdsgiverne desuden mulighed for at slå hul på traditionelle fuldtidsområder, så der kan to hold frisk deltids arbejdskraft ind om dagen.

Såvel Træ og Byg Industri, FOA, KAD, CO-Industri, HK og LO har meldt ud, at de er imod et lovindgreb om deltid. Dansk arbejdsgiverforening hilser ikke overraskende lovindgrebet velkommen, som et skridt til at gøre arbejdsmarkedet endnu mere fleksibelt.
Lovindgrebet skal sætte yderligere fart på harmoniseringen til EU’s deltidsarbejdsmarked, hvor arbejderne står retsløse med individuelle aftaler.

Vejen frem mod den øgede arbejdstid, arbejdsmængde og kolossale nedslidning er kollektiv nedsat arbejdstid. Den daglige arbejdstids skal ned på seks timer, så arbejdsliv og familieliv kan hænge sammen.

Kommunistisk Politik 25, 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne