Tyrkiet forbereder sig på krig, opruster på grænsen til Irak

Ifølge World Tribune.com har Tyrkiet sendt tropper til grænsen med Irak som forberedelse til at USA’s terrorkrig intensiveres mod Irak. Der meldes også om forøget militærberedskab og opstilling af jord-til-luft missiler ved strategiske steder i Tyrkiet.
Den tyrkiske premierminister Bulent Ecevits regering bliver stadig mere overbevist om, at USA vil starte et militært angreb på Baghdad. Officielle tyrkiske kilder siger, at de tror Washington vil søge Ankaras støtte til et sådant angreb.

Middle East Newsline rapporterer, at tyrkiske militære tropper har afløst grænseendarmeriet i grænseområdet op til Irak. Dette sker samtidig med at USA’s Colin Powell har planlagt et møde i næste uge i Ankara med den tyrkiske regering. Regeringen har tidligere afvist at indgå i en udvidet krigsaktion mod Irak, men er nu ved officielt at skifte mening. Den tyrkiske krigsminister Sabahattin Cakmakoglu udtaler nu, at “nye omstændigheder kan føre til nye beslutninger”, og at han ikke vil udelukke Tyrkiets støtte til krig mod Irak.

Torsdag sidste uge besluttede FNs Sikkerhedsråd at forsætte sanktionerne mod Irak i yderligere seks måneder. Det er almindelig kendt at sanktionerne allerede har kostet op mod to millioner irakiske børn og civile døden.

Incirlik luftbasen i det sydlige Tyrkiet er allerede et hovedcenter for amerikanske og britiske militæroperationer i regionen. Flybasen bruges af amerikanske og britiske jæger-jetfly indover det nordlige Irak og vil udgøre en hovedbase i et kommende storangreb.
Ifølge Turkish Daily News har Tyrkiets militære forberedelser ført til at Irak militært har forstærket de olierige regioner Kirkuk, Mosul og Dohuk. Vestlige diplomater oplyser, at Tyrkiet kan forsøge at erobre Mosul, som led i USA’s krig mod Irak. Tyrkiet er allerede med i krigsalliancen mod Afghanistan og overvejer at sende 5.000 soldater til en international styrke, der skal sikre kontrollen over Kabuls lufthavn.

Netavisen 3. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne