Øget brugerbetaling på medicin medfører øget sygdom

De stærkt øgede medicinpriser som følge af forhøjet brugerbetaling fører til formindsket forbrug af livsvigtig medicin. Det går udover bl.a. mange unge astmapatienter, som ikke længere har råd til at købe den nødvendige medicin, hvormed sygdommen forværres akut.
Indførslen af brugerbetalingen på livsnødvendig medicin kan ikke blot måles i et begrænset forbrug af medicin. Brugerbetalingen har alvorlige følger for folkesundheden. De unge astmapatienter tager i dag alt for lidt astma-medicin. Det viser den seneste opgørelse fra Levnedsmiddelstyrelsen, som er den instans, der overvåger forbruget af medicin. Astma- og allergiforeningen påpeger, at der er tale om en alvorlig glidebane. En række milde tilfælde af astma risikerer at udvikle sig til langt alvorlige tilfælde.

Direktør i Astma- og allergiforbundet Thorkild Kjær mener, at det faldende forbrug især skyldes de stigende priser på den livsnødvendige medicin, som fik en saltvandsindsprøjtning med ændringen af tilskudsordningerne. De nye regler, der blev indført under den daværende socialdemokratisk ledede Nyrup-regering og trådte i kraft år 2000, bevirkede en stigning af brugerbetalingen på medicinen fra 25 til 40 pct.
Han tor ikke på levnedsmiddelstyrelsens påstand om, at faldende forbrug ikke hænger sammen med de kraftigt stigende priser. En nylig svensk undersøgelse har påvist, at de unge astmatikere i Sverige opgiver at købe astmamedicin, fordi det simpelthen er for dyrt – og der er ingen grund til at tro på, at det skulle forholde sig anderledes i Danmark, fastslår han.

Brugerbetalingen på nødvendig medicin har sine alvorlige konsekvenser. Det er den dårligst stillede del af befolkningen, der rammes i form af dårligere helbred/øget sygdom.

Netavisen 3. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne