EU-topmøde: EU-hæren udvides til forsvar af Unionen og terror

EU-topmødet i Laeken den 14.-15.12 vil udvide EU-hærens mandat til omfatte fælles forsvar af Unionen samt den såkaldte kamp mod terrorisme. Forud for topmødet erklærer EU’s nuværende belgiske formand, at der hersker konsensus om at udvide fælles forsvar, sikkerhed, udenrigspolitik, politi, retsvæsen, asyl, indvandring og kampen mod den organiserede kriminalitet og terrorismen.

På næste uges EU-topmøde vil EU stats-og regeringschefer ikke nøjes med blot at kunne erklære EU-hærens 60.000 mand store styrke for operationel som tidligere planlagt. EU ser tiden moden til at rykke på det militære felt. EU-hæren mandat skal udvides. Indtil nu har EU-bosserne og generalerne måtte bruge mere forsigtige formuleringer om mandatet, såsom at formålet var “krisestyring” og “fredsbevarende opgaver” udenfor EU’s grænser. Nu skal mandatet ændret til også at gælde bl.a. det fælles forsvar af Unionen og den såkaldte kamp mod terrorisme.

EU’s krigsministrere er i gang med en fælles rapport til EU’s stats- og regeringschefer om, hvad de kalder det “nye sikkerhedsmiljø efter 11.september”. Men som handler om hvordan EU bedst udnytter USA’s terrorkrig til at styrke Unionens egne interesser og den militære opbygning af Unionen sideløbende med EU’s deltagelse i NATO og NATOs krig..

Forud for topmødet har den nuværende belgiske EU- formand Guy Verhofstadt været på turne rundt til EU-landenes regeringer. Guy Verhofstadt erklære på den baggrund, at der hersker konsensus om at udvide fælles forsvar, sikkerhed, udenrigspolitik, politi, retsvæsen, asyl, indvandring og kampen mod den organiserede kriminalitet og terrorismen.

Topmødet d. 14.-15. december skal desuden vedtage Laeken-erklæringen om EU’s fremtid. En erklæring, der bl.a. indeholder nedsættelsen af et konvent der skal diskutere Unionens kommende strukturer. Samt den kommende øst-udvidelse.

Netavisen 3. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne