CASA: Uligheden vokser

“At dømme ud fra såvel den almindelige offentlighed som det materiale, der formidles fra regeringen, så får vi det indtryk, at det går ufatteligt godt med velfærden i Danmark. For en overfladisk betragtning er der da også mange ting at glæde sig over….
Desværre ser tingene anderledes ud, når vi kradser lidt i overfladen.”

Med disse ord indleder Centret for Alternativ Samfunds Analyse (CASA) deres Social Årsrapport 2001. CASA har med rapporten begået en glimrende dokumentation for, at det såkaldte Velfærdsdanmark er et glansbillede, et skønmaleri af situationen og virkeligheden for hundredtusinder af mennesker.

De officielle arbejdsløshedstal angiver, at arbejdsløsheden er reduceret til omkring 130.000 personer – svarende til 5 pct. af den samlede arbejdsstyrke. Men det er talfusk. Virkeligheden er, at hvis man blot indregner personer på orlovsordninger og i aktivering næsten fordobles antallet til 9 pct. Det gentagne postulat fra Nyrup-regeringen om, at flere er kommet i arbejde skydes ned. I 1993 var knap tre ud af fire i den arbejdsdygtige alder (15-66 årige) i arbejde, hvilket er præcis identisk med andelen i 1999. Hver fjerde er stadig afhængig af offentlig forsørgelse. Siden 1994 er antallet af permanent offentligt forsørgede vokset. I de sidste 5 år er antallet af personer på langvarig kontanthjælp været konstant.

CASA peger på, at det officielle Danmark giver sig ud for, at mulighederne er uendelige på grund af de “udfoldede lighedsbestræbelser; men “når vi betragter udviklingen op gennem 90´erne, så krakelerer denne forestilling.” Den ringest stillede tredjedel rådede i 1990 over knap 12 pct. af samtlige disponible indkomster; mens de bedst stillede 10 pct. rådede over 22 pct. af samtlige indkomster. Summa summarum: en tiendedel af befolkningen tjente 6 gange så meget som den laveste tredjedel. Siden er uligheden vokset. De rige har tjent på 90´ernes opsving, mens de fattige er blevet fattigere.

Hjemløsheden er vokset. Betingelserne for at opnår ret til førtidspension og retssikkerheden omkring samme er forringet betydeligt.
Med andre ord afdækker CASA, hvad de fleste mærker på kroppen i det daglige: De fattige må i større grad suge på lappen; mens kapitalinvestorerne suger profitten.

Netavisen 20. november 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne