Stop the War: Største antikrigsdemonstration i England siden Vietnamkrigen

Søndagens demonstration i London blev den største antikrigsdemonstration i England siden Vietnamkrigen. Ifølge arrangørerne deltog 100.000. Det var en markant manifestation af, at krigsmodstanden fortsætter – selvom krigskoalitionen hævder at Afghanistan-krigen er vundet og landet og dets befolkning ‘befriet’.

Demonstrationen fordoblede antallet af deltagere fra sidste måned, da 50.000 var på gaden i en tilsvarende protest. Den afspejler den enorme bredde i den engelske antikrigsbevægelse, og udtrykker samtidig den dybe modstand mod krigen, som er i størstedelen af den britiske befolkning. Det er særlig bemærkelsesværdigt at demonstrationen blev så stor på baggrund af krigstilhængernes konstante sejrsproklamationer, som medierne har svælget i.

Den brede Stop Krigen!- koalition rejste i en udtalelse bl.a. følgende krav:
Denne krig føres stadig og den er forsat kynisk, uretfærdig og bagstræberisk – stop den nu!
Den måde, som krigskliken triumferer i medierne på. er endnu et bevis på, at denne krig har intet har at gøre med at sikre retfærdighed for ofrene fra den 11.september i USA.
Hvad det afghanske folk nu har brug for vores hjælp til er mad, materiel hjælp og et øjeblikkelig stop for militære handlinger. Hvad de derimod ikke har brug for er endnu et arrogant arrangement påtvunget af en supermagt.

Deltagerne var en bredt sammensat og broget skare af folk fra fagforeninger, muslimske organisationer, antiracistiske og antiglobaliseringsgrupper, fra skoler, gymnasier, universiteter, menneskerettigheds- og fredsbevægelser samt politiske partier og organisationer.

– Efter demonstrationen i dag kan ingen betvivle hverken omfanget eller mangfoldighedeni dette lands antikrigsstemning, sagde Suresh Grover fra ledelsen af Stop the War-Koalitionen. – Det er en banebrydende begivenhed, et massivt udtryk for modstanden mod denne militære aktion.
– Protesten retter sig også mod angrebet på menneskerettighederne i Storbrittanien. Regeringen tilsidesætter Habeas Corpus-rettighederne og prøver at indføre internering og tilbageholdelse uden dom. Vi ser også en tilvækst af racistiske angreb.
– Den store deltagelse repræsenterer toppen af det isbjerg af bekymring, som findes i det britiske samfund. På trods af angrebene i medierne er vi blevet fordoblet på en måned. Demonstrationens budskab var: Vi forsvinder ikke. Vi bliver bare større!

Blandt talerne var den berømte udenrigskorrespondent John Pilger, Bianca Jagger, Tony Benn, Tariq Ali, Yvonne Ridley, fagforeningsmanden fra New York City Michael Letwin og forfatteren Germaine Greer. Også talere fra Palæstina, Kurdistan og Afghanistan var repræsenteret.

Demonstranterne krævede øjeblikkeligt stop for de amerikanske bombninger. De bar plakater med tekster som bar ‘Stop krigen’ og ‘Ikke i mit navn!’.
Under marchen råbte man blandt andet taktfast:

Bush – Blair – CIA
How many kids have you killed today?

(Bush – Blair – CIA –
Hvor mange børn har I dræbt i dag?)

Se også:
Billeder og reportage
Stop the War-koalitionen: Udtalelser

Netavisen 19. november 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne