Den store hemmelighed: Udlicitering af bistandsmodtagere

Der er ikke megen presse omkring det – og kommunerne klapper i som østers, når det gælder oplysninger om en af de store svinestreger overfor de arbejdende i Danmark: tvangsudliciteringen af bistandsmodtagere uden nogle faglige rettigheder, som løntrykkere og til lønninger langt under minimum til produktion.

Det er netop kommet frem, at kendte tøjfirmaer som Vero Moda, Only, Bestseller og Intersport beskæftiger tvangsaktiverede bistandsmodtagere, herunder flygtninge.Kontanthjælpsmodtagere på Jobcenter Grøndahl i Herning bliver ifølge Ritzau henvist pakke- og samleopgaver i firmaerne. En del af de henviste er flygtninge i integrationsforløb. Kontanthjælpsmodtagerne har ingen af de rettigheder, som almindelige overenskomstarbejdenede har – og de får knap 60 skattepligtige kroner i løn i timen, langt under minimumslønnen.

-Firmaerne får udført arbejde for skatteydernes penge og af en tvangsudskreven løntrykkende arbejdskraft, uden rettigheder, siger Landsorganisationen af Arbejdsledige, der har klaget over jobcenteret til det Regionale Arbejdsmarkedsråd.
Jobcenter Grøndahls opgave er at træne aktiverede i at have normalt arbejde, men her er der ikke tale om optræning, men slet og ret om erhvervsarbejde – blot uden nogen som helst form for rettigheder.

Men Herning er langt fra det eneste sted i landet, hvor denne rovdrift på mennesker og grove tvangsudbytning foregår. Formanden for Kommunernes Landsforening, socialdemokraten Anker Boye, der er borgmester i Odense, har søgt at gøre sin by til en pioner for at sende tvangsaktiverede i denne form for slavearbejde i private virksomheder.

Men Odense Kommune vil ikke oplyse om, hvilke firmaer, 500 bistandsmodtagere udliciteres til og under hvilke betingelser. KP-Netavisen har gennem lang tid forgæves søgt at få disse oplysninger.

Det har fået Arbejderpartiet Kommunisterne i Odense til at sende et åbent brev til kommunen med krav om offentlighed i forvaltningen efter at et møde i social- og kulturudvalget i Odense den 8. maj godkendte en række tilbud på beskæftigelsesprojekter fra private virksomheder omfattende 500 bistandsmodtagere. Det hedder her bl.a.:

“Vi mener, at der i allerhøjeste grad er tale om relevante oplysninger, der bør være tilgængelige for offentligheden, og forlanger derfor oplysningerne udleveret. Alligevel har Odense Kommune trods løfter ikke villet sende os navnene på de 16 firmaer/organisationer og i alt 25 projekter, som social- og kulturudvalget udvalgte på et møde d. 8. Maj 2001. Desuden har man blankt nægtet at ville oplyse om betingelserne for aktiveringen af bistandsmodtagerne i privat regi.
Vi kræver i offentlighedens interesse at få oplyst hvilke firmaer og organisationer, der står for aktiveringen, samt at få oplyst på hvilke betingelser!”

Brevet er underskrevet på APKs vegne af Jan Nielsen, selv bistandsmodtagere og kandidat til kommunalvalget på liste K i Odense. Til Netavisen siger han:

– Kampen mod udnyttelsen af bistandsmodtagere som underbetalt arbejdskraft uden rettigheder vanskeliggøres af det uhyre hemmelighedskræmmeri, der er om, hvad der faktisk sker. Det er en gesjæft, som ikke tåler dagens lys.
– Mange steder har bistandsmodtagerne selv gennemført aktioner mod denne situation og groteske arbejdsforhold – i reglen uden støtte fra fagforeninger, der ikke vil røre ved spørgsmålet, selvom det undergraver alle arbejdendes rettigheder.
– Odense Kommune har noget at skjule. Noget der ikke skal blive kendt. Det er den enkle årsag til, at ingen kan få besked om, hvem der tjener på den ny forretning med udlicitering af mennesker som slavearbejdskraft.

Udlicitering af bistandsmodtagere til det tredie arbejdsmarked af arbejdere uden rettigheder – det er ‘arbejdsmarkedspolitikkens’ og valgkampens store sorte hemmelighed.

Se også:
APK Odense kræver offentlighed i forvaltningen

Andre historier om tvangsaktivering og udlicitering af bistandsmodtagere og arbejdsløse:
Slavearbejde år 2001
Herremanden Anker Boye
Arbejdsmarkedsråd skal vurdere lovligheden af tvangsarbejde

Netavisen 13. november 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne