‘Det er som en vild actionfilm’

Blandt talerne ved lørdagens demonstration mod USAs krig i Afghanistan i Odense var kursist på Andebølle Ungdomshøjskole Marie Berlev. Hun sagde:

– Jeg hedder Marie og er 17 år. Jeg er medlem af DKU og Folkebevægelsens Ungdom mod Unionen. Jeg er blevet bedt om at sige noget i dag, men det er på vegne af mig selv.
Jeg har tænkt en del over, hvilket menneske, der befinder sig bag terrorhandlingerne, men mest af alt hvilket menneske, der befinder sig bag krigen, krigserklæringen?
Hvad er det for en tankegang?
Hvilket menneske kan tænke sådanne tanker?
Det er for mig ufatteligt, latterligt. Det er som en vild actionfilm. En grotesk tankegang. En tankeløs, barnlig leg, en ren grusomhed.
Det er som en ond tegnefilmshelt, der efter 20 minutters sendetid ikke skal leve videre med sine handlinger og kun skulle vise sin magt over verden, sin krigsliderlighed, sin dominans.

Hvad er det for et magtmenneske? Hvad er det for en samvittighed, der kan erklære krig mod et helt land, en hel befolkning?
I stedet for at retsforfølge de skyldige, i stedet for at bevise, hvem der udførte terrorangrebene, griber Bush anledningen og starter et angreb på en i forvejen fuldstændig udhungret, fattig og tilbagestående befolkningsgruppe, mens han siger det er for at bekæmpe terrorisme.
Det er mig ubegribeligt, hvordan et tænkende menneske kan bombe et af de mest tilbagestående lande i verden? Hvordan et menneske kan overleve at udføre den slags handlinger med sin stolthed og samvittighed i behold?
Den slags mennesker fandtes ikke i min virkelighed. Før den 7. oktober.
Den 7. oktober faldt de første bomber over Kandahar, Jalalabad og Kabul.

– “Taliban kommer til at betale prisen for at huse terrorister”, udtalte George Bush. Med Osama Bin Laden som syndebuk, under foregivelse af at bekæmpe terrorisme, går Bush efter at indtage Kabul og afsætte Taliban-regimet, så en amerikansk venlig regering under ledelse af Afghanistans gamle konge kan komme på magten.
Derefter kan USA få indflydelse på de strategisk vigtige olierige områder. Hvis dette ikke lykkes med elitetropper, så har over 40.000 soldater rundt omkring i nabolandene til at starte en landkrig i Afghanistan.

På kun en måned er det lykkedes USA at overbevise 40 andre lande om at støtte deres “leg”. Med den mest uforbeholdne opbakning fra Israel under ledelse af krigsforbryderen Sharon. Ligesom alle de andre gange, hvor USA har blandet sig i andre landes forhold.
Ved at støtte udemokratiske regeringer, direktører i multinationale selskaber og andre med penge, våben, soldater og militære uddannelser, som det f. eks. skete i Colombia, Nicaragua og Chile med hjælp til at undertrykke og udbytte befolkningen.

Hvordan kan det være, at USA og Bush kan overbevise regeringerne og verdenspressen om, at de kæmper for retfærdighed, når enhver kan se, læse og høre om, hvor bomberne falder, om hvem der kommer til at bøde, og hvem de fleste ofre er?
Allerede nu, efter mere end en uge, er over 100 civile døde, og man siger, at krigen vil vare indtil sommer!
Men der er nogle som kæmper imod, nogle som os, nogle der ikke følger trop med USA og Bush rundt om i verden.(…)
Også i Danmark….og i vores nabolande er der demonstrationer, som vi skal være med til at gøre større.

Danmark er en del af krigen, vi stiller stiller både fly, luftrum og militæreksperter til rådighed. Jeg står her i dag, jeg brugte min tid på denne tale, jeg stod her i søndags. Fordi jeg gerne vil være med til at stoppe Danmarks deltagelse i og støtte til USA’s sindsyge krig, fordi jeg gerne vil have Jer med, jer til at forstå, hvem den egentlige krigsforbryder er.

Netavisen 13. oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne