Tusinder demonstrerede mod USA’s krig i København

For anden aften i træk blev der demonstreret mod USA’s krig mod Afghanistan i København, Århus og Odense samt Aalborg, Helsingør og Fredericia og holdt møder i en række andre danske byer.

Tusinder af krigsmodstandere samledes på Rådhuspladsen i København til Nej til krig-initiativets arrangement med fakler og lys, der forvandlede den tæt fyldte nye plads til en bølgende lyshav. De var der alle: unge, gamle, arbejdere, studenter, pensionister, indvandrere – for at udtrykke deres protest mod den krigskurs, USA har valgt oven på terroren mod USA den 11. september.

Had forbundet med afmagt er en farlig blanding, for det får folk til at søge tilflugt i religion og skaber fundamentalisme, sagde en af hovedtalerne Hanne Reintoft til den store forsamling.
– Hvis det her er ‘Den ny Verdensorden’, så kræver tiden, at der skabes en helt anden, der bygger på en retfærdig fordeling og på ligeværd, og ikke på de rige landes krig og almisser mod de fattige
.
Hun citerede Nordahl Grieg: Krig er foragt for liv – og tilføjede: – Krig er ingen løsning på tragedien i USA. Den må løses på den internationale lovs vej.

Hun sluttede med en opsang:
– Til sidst er der ‘vores egne’ politikere – hvis man overhovedet kan kalde dem ‘vores egne’. For de har ingen selvstændig mening, ingen egen holdning, ingen egen analyse. De følger bare med. De siger til os, at vi bare skal tro på dem – og forholde os i ro.
Men vi er handlende, selvstændige og tænkende mennesker – og vi må HANDLE mod krigen!
– Krigsmagerne råber på hævn. Tænk på de mødre, hvis børn bliver dræbt nu. Tænk på krigens ofre – og stop krigen!

Den pakistanskfødte Tanwir Ahmad, medlem af Integrationsrådet, sagde i sin tale:
– Jeg står ikke her som repræsentant for Integrationsrådet. Jeg står her ikke fordi jeg tilhører en etnisk minoritet. Jeg står her ikke i kraft af at jeg er dansk statsborger. Jeg står her fordi jeg er verdensborger, og som verdensborger er jeg imod den amerikanske krig.

– De skyldige i terrorbomningerne skal findes og dømmes gennem international ret. Terrorbombningerne giver ikke USA nogen som helst ret til at gå i krig mod Afghanistan. Det giver ikke USA nogen som helst ret til at bombe og dræbe uskyldige. USA har ingen ret til at starte en krig.

– Man forsøger at gøre denne krig til en krig mellem kristne og muslimer. Men det er ikke en religionskrig. En terrorrist er en terrorrist, hvad enten det er en mand eller kvinde, en kristen eller muslim, en araber eller en amerikaner. USA’s krig er ikke en krig mod terrorrisme. USA’s krig er en krig mod den fattige verden, en krig mod menneskeheden, en krig mod freden.

– Vi står skulder ved skulder – ikke med krigens kræfter – men derimod med fredens kræfter i USA’s befolkning og overalt i hele verden, hvor modstandere af krigen nu protesterer: Stands denne krig!

Og han opfordrede demonstrationsdeltagerne til at løfte deres fakler og lys. Stands USA’s krig blev skrevet med flammeskrift mod nattehimlen.

Netavisen 8. oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne