“Råb modstanden mod USA’s krig ud, så højt I kan”

Omkring 500 deltog torsdag aften i en bevægende demonstration på Christiansborgs slotsplads i København mod USA’s krig. Den første af mange kommende markeringer og demonstrationer. Demo’en slog fast at hævn og krig ikke er løsningen og at den folkelige modstand må slå krigen tilbage.

Fra talerstolen lød opfordringen fra en ung amerikansk pige på studieophold i Danmark:
– I der demonstrere mod USA’s krig bliver beskyldt for at være anti-amerikanske. Tro mig, det er I ikke. Den bedste måde I kan stå sammen med den amerikanske befolkning på lige nu er sammen med os er at give udtryk for jeres modstand mod krigen. Det er ved at råbe modstanden mod USA’s krig ud, så højt I kan.

– Jeg blev simpelthen så forbavset og forarget, da man på den skole jeg går på ville holde to minutters stilhed for de amerikanske ofre den 11. september. Jeg tog mod til mig og foreslog, at dem der ville bagefter blev og holdt to minutters stilhed for alle de ofre USA har slået ihjel gennem krig. Alle blev og deltog. Mange kom hen og takkede mig, fortalte at det var hvad de selv tænkte, men ikke turde sige højt.

Demonstrationen var et udtryk for den brede og dybe følelse, der ligger i befolkningen mod at slippe krigens vanvid løs. Midt i mørket foran Christiansborg tykke murer, bag hvilke regeringen og Folketinget netop havde givet USA håndslag på krigsdeltagelse – der stod unge og gamle med tændte lys i hænderne og sang Nordahls Griegs “Kringsatt af fiender – gå ind i din tid”.

Der var ingen fine professionelle politike taler. Folk talte om de ting, de havde sat i gang for at omsætte angst og bekymring for USA’s krig til beslutsom handling mod den. Og der er mange initiativer i gang. Demonstrationen var indkaldt og arrangeret af en privatperson, der ,som hun sagde: måtte gøre noget.

Netavisen 5.oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne