Verdens største terroristtræningscenter hedder SOA og ligger i USA

Den amerikanske krigspropaganda gør meget ud af de såkaldte ‘terroristtræningslejre’ i Afghanistan, der står højt på listen over bombemål i jagten på Osama Bin-Laden og krigen for at vælte Taliban-styret.

Hvad den ikke fortæller er, at mange af de såkaldte terrorister i Afghanistan, der under krigen mod Sovjetunionen kaldtes ‘frihedskæmpere’, er blevet uddannet på terrortræningscentre bl.a. i England, Skotland og USA. Den fortæller heller ikke, at verdens største terroristtræningscenter ligger i Fort Benning, USA – indtil januar i år kaldet SOA – School of the Americas. Nu hedder den Westerne Hemisphere Institute for Security Cooperation (WHISC).

Mere end 60000 amerikanskstyrede højreorienterede terrorister til bekæmpelse af befrielsesbevægelser, fagforeningsaktivister og fredsforkæmpere i Latinamerika er siden oprettelsen i 1946 blevet uddannet til indsats i dødspatruljer, paramilitære styrker, efterretningstjenester og hærstabe. Blandt dem, der er udklækket herfra, er en lang række berygtede diktatorer som Manuel Noriega og Omar Torrijos fra Panama, Leopoldo Galtieri og Roberto Viola fra Argentina, Juan Velasco Alvaredo fra Peru, Gulliermo Rodriguez fra Ecuador og Hugo Banzer Suarez fra Bolivia.
Rekrutter af lavere rang har stået bag en meget stor del af den højreorienterede terror i Latinamerika gennem årtier, indbefattet mordet på ærkebiskop Oscar Romero og masskaren på 900 civile i El Mozote.

Igennem en årrække har der udviklet sig en meget bred bevægelse i USA for at få lukket denne gigantiske terroranstalt, anført af School of The Americas Watch og dens stifter pastor Roy Bourgeois. Hundreder af protestaktioner er gennemført af fredsforkæmpere og menneskerettighedsaktivister, indbefattet en lang række religiøse organisationer, mod denne School of Assassins – morderskolen – som den kaldes i folkemunde.

Statsmagtens svar har været arrestationer og retssager – indbefattet en række horrible fængselsdomme. Indenfor de sidste knap ti år er 75 SOA-modstandere og ikke-volds-aktivister blevet idømt fængsel, og har samlet afsonet mere end 40 år. I øjeblikket er 24 aktivister i fængsel for protester mod SOA.

I tirsdags kunne bevægelsen imidlertid notere sig en juridisk sejr. De såkaldte ‘SOA Philly 5″, 5 SOA-.Watch aktivister, der havde gennemført fredelige protester – blev ved retten i Philadelphia pure frikendt efter en retssag, som forsvaret gjorde til en politisk retssag mod SOA og dets ansvar for en lang række forbrydelser.

Under det republikanske parties landsmøde juli 2000 havde de fem opført en happening, som fremstillede en massakre gennemført af elever fra SOA under Uncle Sams vinger. De blev anklaget for ‘forstyrrelse af den offentlige ro og orden, at modsætte sig arrestation, modsætte sig loven, blokere en vej og sammensværgelse for at blokere en motorvej’. De blev frikendt på alle punkter. Byretsdommer Felice Stark afviste anklagerne med en bemærkning om, at hvad hun havde erfaret om SOA under retssagen var ‘særdeles oplysende og temmelig chokerende’.

En af de frikendte Laurel Paget-Seekins havde følgende kommentar:
– Vi satte i dag SOA på anklagebænken og dommen viser, at den virkelige forbrydelse består i at træne soldater til at undertrykke deres egne folk. Vi vil fortsat gennemføre ikke-voldelige aktioner for at stoppe denne terrorskole, indtil den er lukket for altid’.

En anden af dem, Linda Panetta, der er regional leder af SOA-Watch, sagde:
– Hvis George W. Bush virkelig vil stoppe terrorisme, burde han lukke School of the Americas. Millioner af skatteyderpenge bruges til SOA, som uddanner menneskerettighedsforbrydere til latinamerikanske hære, der terroriserer de fattige. Jeg er netop kommet hjem fra Colombia, hvor jeg mødte forarmede bønder, som fortalte os, hvordan deres kære var blevet bortført, torteret og tilmed var blevet skåret i småstykker, fordi de havde protesteret mod menneskerettighedskrænkelser og den amerikansk-sponsorerede kemiske sprøjtekampagne.

Trods protesterne fortsætter SOA (under sit nye navn) med årligt at uddanne hundreder af soldateri kampteknikker som kommandotaktik, minering, militær efterretning og psykologiske operationer. Hundredtusinder af latinamerikanere er blevet torteret, voldtaget, myrdet, er ‘forsvundet’, massakreret eller tvunget på flugt af folk uddannet på SOA.

Se også
Hårde fængselsstraffe til amerikanske fredsaktivister
Amerikanskstøttet terroisme udenfor USA

Baggrund
School of the Americas Watch /North East
School of the Americas Watch

Netavisen 4. oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne