Danmark i krig: Regeringen godkender USA’s hemmelige krav

Udenrigsminister Mogens Lykketoft vil ikke afsløre hvilke krav USA har stillet til dansk deltagelse i USA’s krig. Tysklands kansler Schröder har løftet en flig af, at det drejer sig om vidtrækkende krav om bl.a. fri adgang til lufthavne, olieledninger, havne, luftbaser og luftrum. Samt soldater, våben og efterretning.

USA’s regering sendte onsdag sin liste til NATO med krav om, hvad de skal stille med i USA’s terrorkrig. Anmodningen om den kollektive støtte er fortrolig – men ifølge den tyske kansler, Gerhard Schröder, vil USA have lov til at overflyve NATO-landenes nationale luftrum til deres militæraktioner. USA vil desuden have adgang til at bruge NATO landenes luftbaser og brændstofanlæg.

Schröder tilføjede i en kort udtalelse, at USA også har anmodet NATO-medlemmerne om at hjælpe med at beskytte NATO-anlæg i medlemslandene og yde støtte i form af overvågning fra luften samt efterretningsrapporter.
Det belgiske nyhedsbureau Belga skriver, at USA desuden vil have adgang til olieledninger, havne og lufthavne.

Frankrig har tilladt USA at bruge fransk luftrum til amerikanske militærfly, sagde Catherine Colonna, præsident Jacques Chiracs talskvinde. Desuden vil Frankrig deltage med en fregat og et forsyningsskib, som i Det Indiske Ocean skal beskytte og hjælpe amerikanske flådefartøjer i dette farvand, oplyste talskvinden.

NATO’s Yves Brodeur sagde, at USA har givet NATO en liste over ønskerne til den “kollektive støtte”, som amerikanerne ønskede af sine 18 allierede.
Brodeur sagde videre, at USA ikke har angivet nogen tidsramme for at få opfyldt ønsket om hjælp, men tilføjede, at det omfattede “operative foranstaltninger”, og at yderligere detaljer fortsat “måtte forblive fortrolige”.

USAs klassificerede liste blev i går ekspederet til de europæiske hovedstæder, og med mindre et land inden i eftermiddag afviser anmodningen, er beslutningen truffet efter en tavshedsprocedure med brug af alliancens artikel fem.

Udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) fik onsdag aften grønt lys fra Udenrigspolitisk Nævn i til at efterkomme USAs ønsker.
“Der bliver ikke tale om at udsende danske soldater til nogen kampzone i forlængelse af det her,” sagde udenrigsminister Lykketoft. Der åbenbart allerede har glemt, at statsministeren i sin åbningstale til Folketinget dagen før reklamerede med, at Danmark bidrog til USA’s krig med danske soldater til afløsning af de amerikanske tropper i Makedonien, så USA kunne sætte dem ind i sine militære angreb.

Af hensyn til USA’s og NATO’s sikkerhed afviste udenrigsministeren blankt at oplyse noget om, hvad USA har bedt Danmark og sine andre NATO-allierede om af hjælp.
Der har været fremme, at det bl.a. drejede sig om adgang til danske militær “faciliteter” samt lån af raketter.
Regeringen har indskærpet folketingsmedlemmerne i Udenrigspolitisk Nævn særlig tavshedspligt i sagen.

Samtidig opretholder regeringen den største og mest diskrete tavshed om sin stilling til det amerikanske missilforsvar, som i går blev hastebehandlet i den amerikanske kongres, og fik grønt lys samt en masse mia. $.
Indgår amerikanske brug af Thuleradaren også i de hemmelige bidrag?

Netavisen 4.oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne