Pensionsbranchen nær kollaps

EU-politikernes megen snak om “en ældrebombe” under de nuværende pensionssystemer viser sig nu tydeligt at komme fra EUs egen politik. Milliardbeløb af pensionsopsparernes penge er gået tabt i aktiespekulation. Også i Danmark står pensionsbranchen overfor kollaps.
Regeringen har på et krisemøde med erhvervs-og pensionsbranchens topfolk haft den store tegnebog fremme til en såkaldt hjælpepakke. Regningen for at forvandle pensionsopsparings-systemet til et aktiecirkus sendes til skatteyderne.

Regeringens hjælpepakke betyder, at der slækkes på en række regler som lovgivningen via Finanstilsynet har sat op som sikring mod at pensionsopsparingerne helt kan gå tabt i det kapitalistiske roulettespil. Selskaberne får bl.a. lov til at regne meget store skattefradrag med i det økonomiske fundament og den garanti, de skal stille for opsparernes penge.

Som alt andet i øjeblikket får terrorbombningerne i USA skylden for, at aktiemarkedet er styrtdykket, og pensionsmilliarder derved gået tabt. Men den udvikling var allerede i fuld gang inden den 11.september. Den økonomiske krise, recessionen i USA og EU-landene, var allerede under fuld udvikling. Sidste år gav store tab, da IT- boblen sprang, og IT aktierne begyndte deres hurtige rutschetur nedad. Hele dette år har været præget af aktiekursfald.

Danmarks største pensionskoncern PFA har opbrugt sin 18. mia. kr. store pengetank med bonusreserver samt en ikke opgivet del af sin egenkapital. En stor del af pengene menes at være gået tabt i den årelange kamp om markedsandele, som de store nationale og internationale finans- og pensionskoncerner har ført mod hinanden for at sikre sig monopolstatus. Lige nu står finanskoncernen Nordea klar til at overtage PFA og dets markedsandel.

Omkring en million danskere har pensions- og forsikringspenge bundet i PFA, mange gennem tvungne firmaordninger. Hverken koncernledelsen (og dens ejere, der tæller Dansk Arbejdsgiverforening og fagbevægelsen) frygter, at opsparerne vil trække deres penge ud. Det kan de fleste nemlig ikke. Store dele af pensionsbranchen bygger på de tvungne arbejdsmarkedspensioner, der ikke kan røres, før man bliver pensioneret. Regeringens hjælpepakke giver samtidig pensionskoncernerne lov til at gøre det endnu dyrere for de øvrige at trække deres penge ud. Samtidig bliver krisen brugt til bringe et længe fremsat krav i pensionsbranchen på banen med fuld kraft – afkastet til pensionsopsparerne skal sættes ned. PFA undersøger i øjeblikket om det kan ske allerede fra 1. oktober i år.

Også de, der har sat deres pensionsopsparing i kapital- og ratepensionernes puljeordninger og individuelle depoter i bankerne, har tabt pensionspenge. Det skønnes at ca. 65 % af de ca. 222 mia. kr., danskerne har stående i bankernes pensionsordninger, er anbragt i aktier. Og i disse ordninger betaler kunden øjeblikkelig hele aktie- og kurstabet direkte på deres konto.
Pensionsformuer er blevet brugt til milliardtilskud til erhvervslivet og børsspekulanter under gyldne løfter om kæmpegevinster.
Det som politikerne, erhvervsliv og fagbevægelsens top gang på gang har benægtet kunne ske med de tvungne pensionsmilliarder i pensionsfondenes pengekasser, er nu blevet til virkelighed.

Det truende kollaps i pensionsbranchen har ikke fået denne økonomiske elite til at stille spørgsmål ved dette pensionstyveri. Tværtimod køres der hårdt frem krav om at pensionsbranchen fremover skal kunne flytte en langt større del af deres aktiespekulation fra det danske aktiemarkedet til udenlandske aktier. Det samme krav er rejst med fornyet kraft i de øvrige EU-lande.

Den internationale økonomiske krise har også ramt Danmark – og et af dens første store ofre er selve flagskibet, arbejdsgivernes fremtidssikrede pensionsordning. Opsparerene har allerede tabt – nu skal de og skatteyderne betale igen for at redde PFA og den vaklende brance ud af den sump, den har boltret sig i.

Netavisen 25. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne