Toms lukker lokalsamfund

Tom-gruppens (Toms Chokolade mm.) beslutning om at slagte den nyligt opkøbte chokoladefabrik, Marcia-Bogø, er en ren beskæftigelsesmæssig katastrofe for indbyggerne i den lille fynske by Nørre Aaby. 153 ansatte smides på gaden, mens produktionen flyttes til Ballerup.

Der er tale om en ren profit-lukning af byens største arbejdsplads, der ligger i direkte forlængelse af, at Tom Gruppen har opkøbt virksomheden af Bon-Bon-koncernen. Mulighederne for at finde et nyt arbejde for de ansatte, der fortrinsvis er kvinder, i Nørre Aaby og omegn er mere end minimale. Der findes stort set ikke alternative beskæftigelsesmuligheder, så fra og med 1. maj næste år kan de 153 ansatte på Marcia-Bogø stille sig op i arbejdsløshedskøen.

De ansatte har fået tilbudt arbejde på Tom-Gruppens fabrik i Ballerup, hvortil produktionen i Nørre Aaby overflyttes, men der er i høj grad tale om et tomt tilbud, fordi hovedparten af familiemæssige grunde, herunder mandens beskæftigelsessituation, ikke være i stand til at flytte til Ballerup. Det vil højst dreje sig om et fåtal, fastslår tillidskvinde på virksomheden, Inger Lise Larsen.

Der er tale om en meget alvorlig situation – både for de ansatte og for Nørre Aaby kommune. Der er tale om, at det er den tredje store arbejdsplads, der forsvinder fra kommunen indenfor de seneste par år, udtaler Birthe Lauring, formand for Kvindeligt Arbejderforbund i Nørre Aaby. Forståeligt nok er folk i Nørre Aaby rystede. Sociale hensyn vejer ikke tungt hos Tom-gruppen. Her tæller hensynet til den størst mulige profit højest.

Netavisen d. 13. september 2001