Grønland: Missilskjoldet skal afvises totalt

Næstformanden for det grønlandske landsstyre Josef Motzfeldt fra Inuit Ataqatiqiit kalder det amerikanske missilskjold et ‘vanvittigt projekt, fostret i sygelig storhedsvanvid’.

– Hvis vi ikke totalt afslår det vanvittige projekt, som er fostret i sygelig storhedsvanvid, og som vil starte våbenkapløb, fortjener vi ganske enkelt ikke fortsat at bebo denne jord, siger han.
Den uforbeholdne undsigelse af projektet kommer samtidig med at den danske regent og statsminister Nyrup Rasmussen besøger Grønland for at markere Grønlandskommandoens 50-års jubilæum og 50-året for USA’s overdragelse af flådestationen Grønnedal til Danmark.

Dette dyk i fortiden skal måske tjene til at glemme nutidens problemer. En netop offentliggjort rapport viser, at USA har dumpet enorme mængder miljøgifte i området omkring Thule. Omfanget af miljøskader er endnu ukendt – men omkostningerne ved oprydning bliver enorme. Og det officielle Danmark vil fortsat ikke tage stilling til stjernekrigsprojektet – mens USA har fået tilladelse til at sende en kæmpemæssig militærdelegation, ledsaget af en håndfuldt danske militære, til Thule for at gennemføre forberedelser til omstillingen af radaren til stjernekrigsprojektet. En repræsentant for det grønlandske hjemmestyre kritiserede i den sammenhæng, at ingen grønlandske repræsentanter fik lov at ledsage den amerikanske militærdelegation.

Josef Motzfeldts afvisning af missilskjoldet blev ledsaget af en kritik af Danmark for dobbeltmoral: danske firmaer har fået tilladelse til at levere dele til missilforsvarssystemet, selvom både statsministeren og udenrigsminister Lykketoft fastholder, at Danmark hverken har sagt ja eller nej til projektet.

Både den danske og den grønlandske befolkning er til gengæld massivt imod. I fredags dementerede landsstyreformand Jonathan Motzfeldt og Josef Motzfeldt i en fælleserklæring, at landsstyret skulle kunne acceptere en omstilling af Thuleradaren til stjernekrig, hvad Nyhedsbureauet Reuters havde hævdet.

Landsstyret har ikke ændret standpunkt, siger erklæringen: Såfremt de amerikanske planer betyder, at ABM-traktaten overskrides, kan landsstyret ikke gå ind for en opgradering af Thuleradaren.

Se også
Militær forurening truer grønlandske børn Weekend Nu

Tema: Bush’s stjernekrig: Militarisering af verdensrummet

Netavisen 9. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne