Computermonopoler vokser

Den økonomiske krise, der har ramt IT-branchen hårdt, fører til øget monopolisering til skade for de ansatte og forbrugerne. Det trediestørste firma Hewlett-Packard har netop fusioneret med (opslugt) det næststørste Compaq med rationalisering af produktionen og nye massefyringer til følge

I et forsøg på at overvinde den økonomiske krise, som har ramt de to IT-giganter Hewlett-Packardt og Compaq hårdt, slår de nu kludene sammen for yderlige at kaste byrderne over på de ansatte. For et beløb af 205 mia. kr. har Hewlett-Packard, som er verdens tredjestørste producent af computere, netop opkøbt verdens næststørste producent Compaq.

Det er blevet modtaget med jubel fra ledelsen af Hewlett-Packard i Danmark, der betegner det som et tegn på handlekraft i en vanskelig tid, men derimod med en udpræget skepsis på den amerikanske børs. Her vurderer man, at der er tale om to firmaer, der har klaret sig meget dårligt på markedet, og at der ikke vundet noget ved at slå firmaerne sammen. Tværtimod. Det er de konkurrerende firmaer, som IBM, der vil tjene på fusionen.

Selvom begge firmaer allerede har foretaget massefyringer, forventes yderligere rationaliseringer af produktionen og nye massefyringer af ansatte. 14.000 i denne omgang, herunder også en del ansatte i Danmark, indrømmer den danske ledelse af Hewlett-Packard, hvilket ikke påvirker holdningen til fusionen i negativ retning. 230 danske ansatte risikerer at blive smidt på gaden.

Fusionen kan let medføre, at priserne på computere skrues i vejret, og direktøren for et af de mindre firmaer, Sun, advarer da også mod konsekvenserne af monopoliseringen, der forstærkes af, at de to selskaber er tæt forbundet med de to af de øvrige IT-sværvægtere, Microsoft (styreprogrammer) og Intel (mikroprocessorer). Det er ikke nødvendigvis i kundernes interesse, som direktøren for Sun i Danmark udtrykker det.

Netavisen 6..september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne