Norsk stortingsvalg: Systemskifte?

På mandag er der stortingsvalg. Om den socialdemokratiske regering overlever er mere end usikkert. Det norske Fremskridtsparti har i opinionsmålingerne stået til massiv fremgang, selvom de er gået tilbage siden det skandaleramte parti ramtes af sexskandaler. Og Socialdemokratiet, der støttes af SV, det norske SF, står til en større lussing, der kan føre til dannelsen af en åbent borgerlig regering.

Den økonomiske krise er begyndt at ramme Norge – og en kommende regering vil føre krisepolitik i samordning med EU. For selvom det norske folk gentagne gange har sagt Nej tak! til EU-medlemskab er det medlem af EØS og gennemfører nøje en økonomisk politik afstemt med EU. Dette indirekte medlemskab forvaltes af begge regeringsalternativer.

Med andre ord har nordmændene fået påtvunget EUs discount-velfærdsmodel uden at ønske hverken EU eller discount. På trods af olierigdommene forfalder skolebygninger, der er mangel på plejehjem og den offentlige service er blevet stadig ringere. Det er en væsentlig del af baggrunden for, hvad de borgerlige medier kalder den ‘proteststemning’, der råder.

På venstresiden opstiller Rød Valgalliance, der blandt andet støttes af AKP, og som har mulighed for repræsentation. Det har i Danmark forbindelser til Enhedslisten. Også det gamle prosovjetiske NKP, Norges Kommunistiske Parti – broderorganisation til KPiD – opstiller.
ML-gruppen Revolusjon går imod en valgboykot – og anbefaler at stemme på et af disse partier.

Se ML-gruppen Revolusjons udtalelse om stortingsvalget her.

Netavisen 4. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne