Musik med sjæl

Protestkoncert mod DR på Rådhuspladsen i København lørdag d. 1. september kl. 14 – 18

Danmarks Radio har vedtaget en programomlægning, der ikke alene betyder, at programmet FolkNu! bliver afskaffet, men også at folkemusikken som sådan bliver nedprioriteret til det rene ingenting. Derfor laver den nystiftede Komiteen til Folkemusikkens Fremme i samarbejde med det samlede danske folkemusikmiljø en protestkoncert på Rådhuspladsen i København, under parolen: Ikke mere mainstream – vi vil have Musik Med Sjæl.
Blandt arrangørerne kan nævnes: Folkemusikkens Fælles Sekretariat, Skagen Festival, Tønder Festival, Festivalen i Halkjær, Strib Vinterfestival, Copenhagen Irish Festival, Odense Folk Festival, Århus Folkemusik Festival.

Radioprogrammet FolkNu! blev igennem mange år til en særlig institution, hvor værterne ikke blot var pladevendere. De var derimod formidlere af hvad der skete på folkemusik scenen, både den danske og ude i verden, og medvirkede til at åbne mange nye lytteres ører for den enorme bredde der er i folkemusik. Det har bl.a. været gennem omtale og optagelser af koncerter og festivaler, så musikken kom ud til et meget større publikum. Programmet var også en aktiv del af musikmiljøet og understøttede unge og talentfulde musikere i internationale konkurrencer.

Nedskæringerne i DR programflade kommer samtidig med at de har fået den fjerde radiokanal, hvilket ikke har dæmpet den utilfredshed der er med radioledelsen. Det kulturudbud der fylder op i æteren er den amerikanske døgnfluepop, sport og royale begivenheder. Kort sagt ugeblad på radiobølger. Dette er ud fra devisen at der skal tjenes penge på kultur. Sport og musik er en vare som alle andre og jo flere lyttere en musik genre har desto flere kunder til pladeselskabet. Danmarks Radio fremhæver gerne sig selv som en public service-radio med en særlig forpligtigelse til at sørge for at også nichegenrer og ikke- kommercielle bands får en chance i konkurrencen mod ensformigheden. Men i virkeligheden opfører DR sig som en reklamekanal, hvis væsentligste prioritering er åben mikrofon for underholdningsindustrien.

Protestkoncerten er lagt den 1. september hvor Danmarks Radio går i luften med den fjerde radio kanal og har en lukket gallakoncert i Radiohusets Koncertsal.

Kommunistisk Politik 18, 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne