Hverken budget- eller ‘systemskifte’ i København

En ulykke kommer sjældent alene: Efter finanslovforslaget kommer nu de kommunale budgetter.
Da det er valgår, er der ingen ende på opfindsomheden, når det gælder om at præsentere diverse nedskæringer eller omflytninger af poster som de helt store sociale fremskridt.
København er ingen undtagelse. Det indgåede budgetforlig i Københavns Borgerrepræsentation mellem den socialdemokratiske overborgmester Kramer Mikkelsen, de Radikale, CD, SF, Enhedslisten og løsgængere er ren valgfup.

De 409 mio. kr., der opreklameres som “røde” serviceforbedringer for Københavns befolkning, er hentet gennem nedskæringer på de samme sociale kontoer. Pengene kommer fra den såkaldte omstillingspulje. Pengene i puljen skaffes gennem grønthøstermetoden, hvor alle forvaltninger er pålagt at skære 2 pct. på deres område. Pengene uddeles så bagefter under navnet serviceforbedringer.

“På den måde har vi en slags systemskifte. Vi har hele tiden sagt, at Socialdemokratiet og overborgmester Kramer Mikkelsen må træffe et politisk valg. Det har han gjort nu, og det er vi vældig godt tilfreds med”, udtaler Enhedslistens budgetordfører Morten Kabel ovenpå det indgåede budget forlig.

Der er afsat 81 mio. kr. til det skandaleramte ældreområde. Lige akkurat nok til på nogle områder at bringe det op på samme ringe niveau som i resten af landet. Kommunen vil nu garantere rengøring og tøjvask hver 14. dag til de pensionister, der er sluppet gennem nåleøjet til ydelsen. Der ansættes ikke flere hjemmehjælpere, men en gruppe af de mest erfarne tages ud til et “flyvende vikarkorps”, der skal sendes rundt til aflyste timer.

40 nye plejehjemspladser lover budgetaftalen. Sidste år blev 6 plejehjem lukket. De seneste år er der nedlagt 400 plejehjemspladser i København. I dag står 600 på venteliste på en plejehjemsplads, og langt flere venter på overhovedet at få en plads på listen.

Skoleområdet får 98 mio. kr. Hvoraf halvdelen af beløbet kommer fra foreslåede besparelser på skoleområdet, der stilles i bero. Den anden halvdel hentes ved at udsætte vedligeholdelsesopgaver på de nedslidte folkeskoler og flytte pengene til en anden konto. Op gennem ’90erne er 1/6 af skoleområdets budget blevet skåret væk af nedskæringer og besparelser.
At kalde forslaget for forbedringer er således meget svært at få øje på. Det er ren talmagi.

Enhedslisten oplyser, at de trods den indgåede budgetaftale med Socialdemokratiet, ikke vil afsværge sig valgsamarbejdet med SF og en række andre partier og lister mod en kommende socialdemokratisk eller Venstre overborgmester.
“Vi går altid efter den rødeste overborgmester”, siger Enhedslistens Morten Kabel.

Hvilket rødt budget. Hvilket systemskifte!

KP-Netkommentar 30. august 2001

Se også:
Åbent brev til Borgerrepræsentationen fra lærerne på Ny Carlsberg Vejens skole


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne