Bush: ‘Opsvinget ser ud til at komme meget langsomt’

Den amerikanske økonomi står stille. I kvartalet frem til juni voksede den med 0.2 pct på årsbasis: stagnation. De tidligere forventninger var på 0.7 pct.
Og den amerikanske præsident slog hovedet på sømmet med bemærkningen: ‘Opsvinget ser ud til at komme meget langsomt.’

Da Clinton kom til magten var den seneste økonomiske krise netop ved at blive afløst af et opsving – i 2001 forventes nu den laveste vækst i otte år. Og selv om amerikanske politikere og presse (hvis visdom kopieres på forsiden og i finanssektionerne i alle respektable europæiske aviser) er enige om at snakke den nuværende krise bort, er den der – og den er dyb og bliver dybere endnu..

Selvom hver eneste negativ nyhed modtages som et tegn på, at bunden er nået, viser tallene, at krisen uddybes: værdien af aktierne er faldet med 400 mia. kr., investeringerne i udstyr og software er faldet med 15 pct – begge dele de højeste tal siden krisen i begyndelsen af 80erne. Virkningerne af massearbejdsløsheden og det dermed forbundne fald i købekraft vil være med til at forlænge krisen i retning af en langvarig depression.

Men USA er fuld af optimister – og de økonomiske sandsigere (der for et halvt år siden forudså, at opgangen for aktierne ville vare evigt) glæder sig nu over mindst tre forhold: fraværet af de store overskrifter om en økonomi i krise, de kontante skattechecks, som Bush har udsendt som et plaster til den brede befolkning efter de riges flåning – og gennemslaget af de gentagne rentesænkninger.

Ikke mindst det første vil sikkert gengive forbrugerne købelysten – og virksomhederne produktionskraften – for det andet kan ikke, og billigere lån til kapitalen får ingen til at investere i en produktion, der ikke vil blive afsat. Der er ingen mangel på ledig kapital – det er folk, der mangler penge!

USA er inde i en klassisk kapitalistisk overproduktionskrise: De får brug for plastre, disse svorne tilhængere af en økonomi, som de profiterer på, men ikke forstår.

Sommeren kommer sent i år!

KP-Netkommentar 30. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne